maandag 14 mei 2012

Trots

Ik was al bijna vergeten dat het nog bestond: Trots op Nederland. Rita Verdonk immers, de oprichtster, is al een tijd geleden uit de politiek gestapt en waarom zou iemand nog op die partij zonder haar stemmen? Die is zonder haar toch net zoiets als de LPF zonder Fortuyn of de PVV zonder Wilders. Ik herinner me nog dat Rita bij 'trots' vooral dacht aan onze voetballers. Nou, voor je het weet, winnen die een paar wedstrijden tijdens het EK in Polen/Oekraïne. Ook bij de Olympische Spelen zullen we van tijd tot tijd jongens en meisjes in oranje hemdjes zien rondlopen. Laat ons ook niet vergeten dat de Rabo-jongens in de Tour de France in een overwegend oranje shirtje rondfietsen.

Of gebeurt dat allemaal te vroeg? Zijn op 12 september al die oranje vlaggetjes en ballonnen al weer uit de straten en kroegen verdwenen? Zijn we de huldigingen van al onze helden en heldinnen al weer vergeten? Helaas begint het WK wielrennen in Valkenburg pas op 15 september. Dus trots op eventuele Nederlandse winst daar komt te laat. Gaan we weer ouderwets ruzie maken over allochtonen en het perfide Europa?

Om in sporttermen te blijven: we pieken te vroeg. PvdA en CDA winnen tijdelijk wat in de peilingen door hun kandidaat-lijsttrekkers te laten debatteren in praatprogramma's. De soundbites worden dan nog eens dunnetjes over gedaan in journaals en andere nieuwsprogramma's. GroenLinks zit momenteel wat in de min, dus het zou met niet verbazen als we Jolande Sap en Tofik Dibi binnenkort bij DWDDrrrr zien debatteren over de juiste koers van hun partij.

Wat is nou een succesformule? Daar is gisteren weer aan begonnen: Boer zoekt vrouw! Waarom geen programma gemaakt als 'Kiezer zoekt partij'? Een vlot ogende presentatrice presenteer een tiental lijsttrekkers en laat die een paar dagen optrekken, tot in de keuken en slaapkamer toe, met een aantal gemiddelde Nederlanders uit de databases van Maurice de Hond. Zo breng je de politiek bij de mensen!
x