maandag 6 juli 2020

COMPLOTTEN

Complotdenken is een al jaren bestaand verschijnsel dat zich veelal afspeelt rond opvallende gebeurtenissen, zoals de moord op Kennedy en 9/11. Het verschijnsel doet zich nu weer voor rond de coronapandemie. Het virus zou een biologisch wapen zijn dat óf uit een laboratorium ontsnapt is, óf bewust is verspreid. Een andere verklaring is dat het virus gemaakt zou zijn in een laboratorium van Bill Gates, die later heel veel hoopt te verdienen aan een ook in een van zijn laboratoria ontwikkeld vaccin of geneesmiddel. Weer anderen beweren dat het virus veroorzaakt is door het 5G-netwerk. Dankzij de sociale media verspreiden die die onzinverhalen zich sneller dan het coronavirus zelf.

Op aindroidplanet.nl las ik: Net als veel andere sectoren heeft ook de smartphonemarkt het zwaar als gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Wereldwijd zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 13 procent minder smartphones verscheept als een jaar eerder. De echte verklaring is natuurlijk dat steeds meer mensen beginnen door te krijgen dat de smartphone de oorzaak is van de snelle verspreiding van het virus. Mensen gooien hun toestel weg, maar kopen geen nieuwe. Zet zo'n verklaring op je Facebookpagina en voor je het weet zijn er volgen die het nog geloven ook.

In de Volkskrant stond een aardig artikel over complotdenken. Daarin wordt ook geschreven over factcheckers, mensen die nagaan of beweringen in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. Zo beten Amerikaanse factcheckers zich vast in een reeks filmpjes van spontaan omvallende mensen, afkomstig van videoapp TikTok. Ze kwamen er niet uit. ‘TikTok-video's hebben geen tijdstempel: het is onmogelijk te achterhalen wanneer ze zijn gepost’, aldus Tardáguila. Van slechts één filmpje, van een man die volgens het bijschrift aan het Wuhanvirus bezweek, konden Thaise factcheckers de herkomst achterhalen. Het bleek niet te gaan om een zieke, maar om een dronken man die omviel op het vliegveld. (...) Populair op internet: filmpjes die zouden bewijzen dat ze in Wuhan vleermuizen eten. Iiiiiieuw! Totdat Franse factcheckers de filmpjes minutieus bestudeerden. Vier van de zes blijken gemaakt op het eiland Palau in de Stille Oceaan (bijna 900 km ten oosten van de Filipijnen), waar vleermuis een delicatesse is, één in Indonesië en één op een onbekende plek, maar in elk geval niet recent.

Onlangs las ik nog wat aardigs, ik weet niet meer waar, over zgn. complotten. Bij complotten van enige omvang moeten heel wat mensen betrokken zijn. Waarom zijn er nooit 'klokkenluiders' die de wereld vertellen wat er ergens in het geheim bekokstoofd werd of wordt?