woensdag 4 maart 2015

AFSCHIETEN

Het is weer eens zover: er moet weer gediscussieerd worden over het 'natuurgebied' de Oostvaardersplassen. Op de website van Omroep Flevoland las ik: Nederlandse dierenartsen vinden dat de Oostvaardersplassen anders beheerd moeten gaan worden. De beroepsvereniging van dierenartsen vindt het onaanvaardbaar dat grote grazers lijden doordat er te weinig eten voor ze is en zij ook nergens anders heen kunnen. Heckrunderen kunnen volgens dierenartsen het beste helemaal uit het gebied worden gehaald. (...) De dierenartsen vinden dat verzwakte dieren in het gebied eerder moeten worden afgeschoten.

Ik heb het hier al eens eerder geschreven: het Heckrund heeft weinig met 'de natuur' te maken. Het is het resultaat van pogingen van de Duitse gebroeders Heck het 'oerrund' weer terug te fokken. Daarvoor hebben ze enkele 'primitieve' runderrassen met elkaar gekruist. Het Heckrund is niet, zoals veel vogelsoorten, zomaar komen aanwaaien in de Oostvaardersplassen. Het is daar heengebracht door Staatsbosbeheer, om de vegetatie bij te houden. Hoezo natuurgebied? Het is een dierentuin, waarin de vogels kunnen beslissen of ze blijven of doorgaan, maar het Heckrund kan geen kant op als het niet genoeg voedsel vindt. 

Als we voorgoed van het gezeur over lijdende runderen af willen zijn, moesten we maar doen wat de dierenartsen adviseren: verwijder die dieren uit de Oostvaardersplassen en laat ze ergens anders rustig uitsterven. Ze horen sowieso niet te bestaan. Of breng wolven naar dat gebied. Die kunnen de verzwakte runderen op 'natuurlijke' wijze uit hun lijden verlossen.