vrijdag 8 mei 2009

Filosoof

Een paar weken geleden schreef ik al over de verkiezing van 'Femme van het Jaar'. Die 'Femme' is dan een lesbische of biseksuele vrouw die zich heeft ingezet voor de emancipatie van en gekozen wordt door andere vrouwen als zij. Nu blijken er twee filosofen - dat zijn mensen die heel goed kunnen nadenken - te zijn die om de beurt een column in Trouw schrijven. Een van hen, Sebastien Valkenberg, vindt het maar niks. In beginsel is het initiatief lovenswaardig, vindt Sebastien, maar hij heeft doorgedacht: Waarom is het feminisme zo onwaar? Dat was de kop boven het artikel en, naar ik aanneem, de strekking van Sebastiens betoog.

Sebastien vindt het actief en passief kiesrecht bij de uitverkiezing van de 'Femme' te beperkt. Ook hetero's, zowel mannen als vrouwen, moeten kunnen meekiezen en moeten ook gekozen kunnen worden. Het is immers goed denkbaar (...) dat een heteroseksuele vrouw dit (de emancipatie) de afgelopen jaargang het beste heeft gedaan. Of – vloek in de kerk – een man.

Sebastien is van 1978 en heeft de 'tweede feministische golf' dus niet bewust kunnen meemaken. Zou dat wel het geval geweest zijn, dan was hij waarschijnlijk ook verontwaardigd geweest over het feit dat er toen vrouwencafés kwamen, waar je als man niet in kwam. Die vrouwen wilden wel eens wat kunnen drinken zonder voortdurend bedacht te moeten zijn op hitsige mannen. ("Drink je wat van me, schoonheid?") Het waren vooral de 'haantjes' die riepen: "Zie je wel, die vrouwen/meiden/wijven discrimineren zelf net zo hard."

Elk jaar worden de sportman, -vrouw, -ploeg en -coach van het jaar gekozen, met veel aandacht van de media, waaronder een rechtsreekse tv-uitzending. Die mensen worden uit en door sportmensen gekozen. Het kan best zijn dat filosofen zich niet met zoiets alledaags als sport bezighouden. Mij staat in ieder geval niet bij dat Sebastien toen uitvoerig betoogd heeft dat je toch vooral de sportliefhebbers (m/v) moet laten kiezen.

Ik ben geen filosoof, dus ik kan niet zo goed doordenken als Sebastien. Op 10 april schreef ik hier dat die uitverkiezing me niet zo nuttig leek, omdat ik niet de illusie heb dat die wezenlijk iets bijdraagt aan de emancipatie van de doelgroep. Maar als een of andere club onder elkaar wil uitmaken wie de beste, mooiste, langste, liefste, nuttigste, snelste of best geklede is, ga ik me niet gediscrimineerd voelen omdat ik niet mee mag doen.
x