zondag 8 februari 2009

Godspe

Op 21 december 2008 schreef ik hier over Eluana Englaro, die al ruim 17 jaar, na een ongeluk, in coma ligt. Na jarenlange juridische strijd had haar vader van de rechter toestemming gekregen het kunstmatig in leven houden te laten beëindigen. Dat had gisteren moeten gebeuren, maar de regering-Berlusconi wilde dit via een spoeddecreet voorkomen. President Giorgio Napolitano wenste dit decreet niet te ondertekenen, want hij zag het spoedeisende karakter niet. Berlusconi gaat nu met de grootst mogelijke spoed een wet door het parlement jagen die het laten sterven van Eluana moet voorkomen.

Berlusconi weet al jaren vanwege zijn parlementaire onschendbaarheid justitiële vervolging in verband met frauduleuze praktijken te voorkomen. Het zal je premier maar wezen. Hij zal zich wel rooms-katholiek noemen. Niet ver van zijn burelen bevindt zich een ministaatje, het Vaticaan, dat binnen Italië zeker zo veel macht heeft als de Cosa Nostra, de Camorra en de 'Ndrangheta samen. Het niet aan democratisch regels gebonden regime van dit ministaatje heeft onlangs een notoire antisemiet weer tot zijn gelederen toegelaten. Dat regime tolereert al jaren de (zelfs voor rooms-katholieken) aartsconservatieve en antisemitische 'Broederschap Pius X'. Dat regime laat liever duizenden mensen overlijden aan hiv dan het gebruik van condooms toe te staan. De minister van gezondheid binnen dat regime liet, volgens Trouw weten dat het laten overlijden van Eluana gelijk staat aan 'een barbaarse moord'.

De huidige leider van het Vaticaans regime was in zijn vorige functie hoofd van de 'Congegratie voor de Geloofsleer'. Die heette daarvoor de 'Gewijde Congregatie van het Heilige Officie' en was in 1542 opgericht als de 'Heilige Romeinse en Universele Inquisitie'. Doet dat ergens een belletje rinkelen? Van de website www.katholiek Nederland.nl haal ik de volgende korte omschrijving: "De Congregatie voor de Geloofsleer is de oudste instantie van de Romeinse Curie. Ze waakt in naam van de paus over de zuiverheid van de katholieke leer inzake geloof en zeden." Evenmin als ik weet Joseph Alois Ratzinger, alias Benedictus XVI, wat het betekent een dochter te hebben, laat staan een dochter die al zeventien jaar in coma ligt. Maar dat weerhoudt hem en de andere net zo kinderloze leden van zijn bewind en veel kritiekloze volgelingen er niet van de zuiverheid van de katholieke leer belangrijker te vinden dan een klein beetje menselijkheid.

Als ik over dit soort dingen nadenk word ik kwaad en krijg ik de (verkeerde) neiging het geloof of de overtuiging van anderen belachelijk te maken. Anderen kunnen dat beter dan ik. Hier een paar voorbeelden.

If Jesus had been killed twenty years ago, Catholic school children would be wearing little electric chairs around their necks instead of crosses. (Lenny Bruce)

I don't believe in God but I'm very interested in her. (Arthur C. Clarke)

Eskimo: "If I did not know about God and sin, would I go to hell?" Priest: "No, not if you did not know." Eskimo: "Then why did you tell me?" (Annie Dillard)

We must respect the other fellow's religion, but only in the sense and to the extent that we respect his theory that his wife is beautiful and his children smart. (H. L. Mencken)

When the missionaries came to Africa they had the Bible and we had the land. They said "Let us pray." We closed our eyes. When we opened them we had the Bible and they had the land. (Desmond Tutu)