zondag 21 september 2008

Anti

Dat er anti-moslimgevoelens ontstaan is niet helemaal verwonderlijk, gezien de ontwikkelingen in de laatste jaren. Dat die gevoelens nogal eens overdreven zijn en gebaseerd zijn op onterechte veralgemenisering van feiten is ook wel duidelijk. Hoe dan ook, anti-moslimgevoelens nemen toe in Europa, maar die niet alleen. Ook het antisemitisme neemt weer toe. Dat zegt althans, volgens de Volkskrant, de Amerikaanse denktank 'Pew Research Center' in zijn 'Pew Global Attitudes Project'.

Weliswaar is de politiek van de staat Israël (niet van 'de joden') t.o.v. de Palestijnen onderhevig aan, ook naar mijn mening terechte, kritiek, maar niemand zal durven beweren dat er wereldwijd sprake is van joods terrorisme, of joodse pogingen de westerse waarden en normen te ondermijnen. Wat is dan de reden of oorzaak van toeneming van het antisemitisme? Ik kan daar alleen maar naar gissen, maar vrees dat in tijden van onzekerheid veel mensen de neiging hebben zich terug te trekken in hun schulp van vermeende zekerheden en alles wat daar maar enigszins buiten valt als ongewenst of bedreigend af te wijzen. Wat fout gaat ligt aan 'hun'. Het cabaret van Ivo de Wijs zong al in de zeventiger jaren van de vorige eeuw: "En wie krijgt er dan de schuld? De debiele, homofiele, joodse neger met een bult."

'Pew' meldt ook dat in een aantal overwegend islamitische landen de overtuiging dat zelfmoordaanslagen en ander geweld gerechtvaardigd zijn ter verdediging van de islam, duidelijk afneemt. Ook het vertrouwen in Osama bin Laden is afgenomen.

Sinds de moord op Theo van Gogh zijn er meer mensen in Nederland gedood door andere mensen, bijvoorbeeld kinderen door hun vader, volwassenen door andere volwassenen om een onbenullig conflict uit te vechten, of om de invloed in de onderwereld op peil te houden. De daders waren geen moslims of joden. Maar ja, hoe discrimineer je alle vaders van Nederland? We moeten de goede niet onder de slechte laten leiden, toch? Ik persoonlijk zelf heb ook niks tegen vaders, maar ...