zaterdag 17 september 2011

Koffie

Gistermiddag ging ik aan een bar de niet-alcoholische cconsumptie afrekenen die ik op een terras genuttigd had. Ik was getuige van een stukje conversatie van enkele mannen die aan die bar zaten. Het onderwerp was 'stewardessen': "Vroeger waren dat mooie wijven, maar tegenwoordig loopt er van alles rond." De spreker was duidelijk teleurgesteld in het huidige personeelsbeleid van de luchtvaartmaatschappijen,met name in de esthetische criteria die daarbij aangelegd worden en verwoordde daarbij een algemeen gevoelen.

De klad was er natuurlijk al in gekomen toen ook mannen dit glamoureuze beroep gingen uitoefenen. Het was me overigens altijd al onduidelijk waarom juist bij dit specifieke soort dienstverlening vrouwelijk schoon zo'n belangrijke rol speelde. Moesten de luchtreizigers afgeleid worden van mogelijke gevoelens van onbehagen? (Je weet maar nooit met een voertuig dat hoog boven de aarde zweeft.) Evenmin heb ik ooit begrepen, waarom aantrekkelijke, jonge en bepaald niet domme vrouwen voor een beroep kozen dat hoofdzakelijk bestaat uit het ronddelen van maaltijden en consumpties in een omgeving met weinig bewegingsvrijheid.

Het is overigens al merkwaardig dat je tijdens een tochtje van Schiphol naar Heathrow, dat nog geen uur duurt een versnapering krijgt aangeboden, maar niet tijden de ruim twee uur durende reis van Amsterdam Centraal naar Maastricht. Als er al iemand met koffie langskomt, is de prijs daarvan niet in de ritprijs begrepen. En eigenlijk moet je blij zijn, dat je niet een maaltijd krijgt geserveerd, want je meegebracht volkorenbammetjes smaken beter en op de grotere stations kun je meestal een redelijke koffie-to-go aanschaffen en dan heb ik het niet eens over die overgewaardeerde, maar steeds verder oprukkende Starbucks, waar ze het kleinste bekertje aanduiden met 'Tall'. In Amerika, misschien hier ook al, krijg je 10 cent korting als je je koffie laat inschenken in een roestvrij stalen beker, want Starbucks maakt veel werk van het milieu.

Nu Starbucks, in Amsterdam tenminste, ook steeds meer in de binnensteden opduikt, zul je ook hier het in Amerika veel voorkomende verschijnsel zien van mensen die met een bekertje koffie in de hand zich door het gewoel begeven. Dat kan hier wat gecompliceerd worden: wat doe je als je fietst met een koffie in één hand en je mobieltje bliept?
x