vrijdag 15 januari 2010

Gratis

De afgelopen dagen heb ik nogal eens twee blogs per dag geschreven, dus er viel voldoende te genieten van de producten van mijn denkwereld. Gisteren had ik daar niet veel tijd voor, want ik was druk aan de slag met mijn pc. Ik stel geen overdreven eisen aan mijn pc. Zo gebruik ik al ruim zes jaar Office 2003 en tot grote tevredenheid.

Een van de onderdelen van Office is Excel. Dat heeft één nadeeltje: je kunt geen bestanden maken met meer dan 65.536 regels. Heb ik dan zulke grote bestanden? Houd ik een minutieuze boekhouding bij? Wordt de uitgave van 17 eurocent voor een blikje tomatenpuree zonder pardon vastgelegd? Nee, sinds begin december 2007 houd ik dagelijks bij hoeveel personen mijn website bezoeken en hoeveel pagina's ze bekijken. Volgens mijn bezoekersteller hebben er inmiddels al ruim 86.000 pageviews plaatsgevonden.

Ik houd niet van overdreven cijfers. Iemand die op één dag twee keer langs komt, tel ik maar één keer. Als iemand diverse keren dezelfde pagina bekijkt (dat gebeurt!) tel ik maar één pageview. Maar sinds 1 juni 2008 begon het aantal bezoekers aan beggar.nl aanmerkelijk te stijgen. Toen startte ik, in nauwe samenwerking met een andere schaatsliefhebber - die overigens het meeste werk doet - met de publicatie van de persoonlijke records die alle Nederlandse schaatsers  sinds de tijd van Jaap Eden hebben weten te realiseren, van junioren tot veteranen, van gelauwerde schaatsers als Ard Schenk, Kees Verkerk, Rintje Ritsema en Sven Kramer, van Atje Keulen-Deelstra, Ria Visser en Ireen Wüst, tot hen die alleen in de familiekring om hun prestaties bewonderd worden. Maar ondanks alle beperkingen die ik aanleg, begin ik intussen de 50.000 pageviews te naderen. Ik voorzag dat ruim vóór het einde van het schaatsseizoen de limiet van 65.536 rijen bereikt zou zijn. Wat dan? Mijn kennis van Excel is maar beperkt en het zou me aardig wat hoofdbrekens kosten om de continuïteit erin te houden.

Een goede vriend wees mij op een uitweg. In oktober komt Office 2010 op de markt. Nu al is daarvan een zogenaamde bèta-versie beschikbaar, die je gratis en toch voor niks bij Microsoft kunt downloaden. Die geeft ruimte voor 1.000.000 regels. Dat downloaden heb ik dus gisteren gedaan en dat doe je niet in een paar minuten. Het installeren kost nog veel meer tijd. Dan is er altijd even een angstig moment: is er bij het installeren niet iets vreselijk mis gegaan? Ik kon opgelucht ademhalen en vervolgens uitproberen. Nu moet ik weer wennen aan nieuwe taak- en werkbalken met weer nieuwe icoontjes. En gisteravond kon ik niet verder werken, want mijn jongste zus zou het wel leuk vinden als ik met haar het glas zou heffen ter gelegenheid van haar 62ste verjaardag.
x