vrijdag 8 januari 2016

FEESTDAGEN

Wilders heeft weer iets nieuws om zich over op te winden. Het PAROOL schrijft: Amsterdamse basisschoolbesturen staan open voor het invoeren van een algemene vrije dag voor het Suikerfeest, eventueel als vervanging van een christelijke feestdag. (...) Ze schrijven dat het tijd is niet alleen nog vrij te geven voor christelijke feestdagen. Scholen zouden ook dicht moeten op dagen als het Suikerfeest of het Offerfeest.

Ik heb een veel beter idee: we schaffen alle vrije dagen op christelijke feestdagen af en op het Suikerfeest en Offerfeest doe we ook niets bijzonders. We doen per slot van rekening ook niets met ons allen op het Loofhuttenfeest of Chanoeka. Als je niet weet wat die laatste feesten zijn: dat zijn joodse feesten. De meeste mensen weten overigens ook niet waarom Pinksteren en Hemelvaartsdag en slechts vaagjes waarom Pasen en Kerst feestdagen en daarom vrije dagen zijn.

Als rooms-katholieken Maria Hemelvaart willen vieren, protestanten Hervormingsdag, moslims het Suikerfeest, hindoes Mahashivratri en 'Druïden' de zonnewende, moeten ze dat vooral doen, maar vooral ook in hun eigen tijd. De socialisten en andere linkse types krijgen ook geen vrij op 1 mei.

Voor al die religieus getinte vrije dagen die we gaan missen kunnen we andere, seculiere in de plaats stellen: bijvoorbeeld bevrijdingsdag en onafhankelijkheidsdag en bedenk nog maar wat.