vrijdag 6 mei 2011

Proces

Waarom kreeg Osama bin Laden niet, net als kort na WO II de Nazileiders en later Adolf Eichman een proces, maar werd hij door Amerikaanse militairen doodgeschoten? Deze vraag wordt in Trouw aan de orde gesteld. De VS en wij verdedigen immers de rechtsstaat, waarin veronderstelde misdadigers worden opgespoord en voor de rechter gebracht. Het mandaat van de Veiligheidsraad voor het optreden van de VS en de bondgenoten heeft betrekking op Afghanistan. De actie in Pakistan viel daar dus buiten.

De verklaring ligt, denk ik, hierin dat Amerikanen de strijd tegen terroristische moslimfundamentalisten een oorlog, de 'war on terror' noemen. In een oorlog vallen, aan beide kanten, doden. Er zijn zelfs afspraken over gemaakt, de Conventie van Genève. Maar hoewel door militairen uitgevoerd, was de actie tegen Osama bin Laden in feite een politie-actie.

Obama noemde het lot van Bin Laden een 'bewijs van de grootheid van ons land'. Er bijna tien jaar over doen iemand op te sporen en die vervolgens domweg doodschieten is voor mij geen bewijs van grootheid. In Nederland noemen we dat: je gram halen.

Er speelt nog iets anders mee. De aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon op 9/11 betekenden een gigantisch trauma voor de Amerikanen. Nooit eerder immers werd de machtigste natie ter wereld op eigen bodem zo'n harde klap toegebracht. Dat laat je als Amerikaan niet op je zitten! De aanslagen van 9/11 hebben ruim drieduizend doden gekost. De vergelding van deze aanslagen heeft in Irak en Afghanistan inmiddels bijna één miljoen doden gekost. And counting, zoals ze in de VS zeggen.
x