zondag 11 juli 2010

Herkomst

Het zal wel weer aan mij liggen, maar pas sinds het NOS-journaal van vrijdag 9 juli 2010 weet ik dat Giovanni van Bronckhorst van Molukse herkomst is. "Giovanni" deed mij altijd meer aan Italië denken en "Bronckhorst" is ook de naam van een gemeente in de Achterhoek, niet op Ambon. Dat Khalid Boulahrouz en Eljero Elia geen typische Friezen of Zeeuwen  waren had ik al vrij snel door, maar Giovanni: nee.

Het is volstrekt onbelangrijk, maar Giovanni is maar voor de helft Moluks (zijn vader is afkomstig uit een andere Indonesische regio), maar intussen, las ik in Trouw, gaan ze op Ambon helemaal uit hun dak: Ambon is vertegenwoordigd bij de finale van het WK-voetballen! En als 'hun' Giovanni dan ook nog eens een fraai doelpunt scoort tegen Paraquay, zijn ze maar wat blij dat ze tot half vier 's nachts zijn opgebleven om dat allemaal te mogen meemaken.

Omdat ik nog wel eens naar sport kijk, hoor ik wel eens iets zeggen in de trant van: "De finale van het kleiduiven schieten heeft nog een Nederlands tintje, want de overgrootvader van moederszijde van Ernesto Salchicha y Jambon werd geboren in Etten-Leur." Moet ik dan iets rechter op gaan zitten, of mag ik een extra pilsje inschenken als Ernesto wint? Of geeft 'Nederlandse overgrootvader' alleen maar recht op één extra toastje met brie of peperpaté?

Ik vind het allemaal heel verwarrend. Stel dat vanavond Eljero het winnende doelpunt maakt. (Hij valt in voor de onderuit geschopte Robben.) Is dat dan een Surinaams doelpunt of een Nederlands doelpunt? Zit er nou voetbaltalent in zijn Surinaamse genen of heeft hij het voetballen gewoon geleerd bij SV Voorburg, Forum Sport en Tonegido? Of moet ik het ruim zien? Het is een Nederlands doelpunt, maar er is niets tegen dat ze in Paramaribo en Nickerie juichen, omdat het ook een Surinaams doelpunt is. Of omgekeerd.

Ik weet niet zoveel van genealogie en genetica, maar ik weet wel dat het DNA van mens en chimpansee voor ongeveer 95% overeenkomt. Straalt het (mogelijk ultieme) succes van het Nederlandse elftal ook een beetje af op de chimpansees? Ik zou vanavond naar het Museumplein kunnen gaan om daar het gedrag van 80.000 toeschouwers te bestuderen bij een mogelijk Nederlands doelpunt. Dat zou nog best eens tot leuke conclusies kunnen leiden.
x