zaterdag 8 november 2008

Krom

Soms lees je dingen in de krant die je niet wilt geloven. Je denkt dat je bedonderd wordt en controleert voor alle zekerheid even of het echt geen 1 april is. Dat had ik gisteren weer eens toen ik de Volkskrant las:
EU beslist of komkommers weer krom mogen zijn.
Na ik weet niet hoeveel jaar kom ik erachter dat ze ooit in Brussel hebben nagedacht, gediscussieerd en besloten hebben over de maten en vormen van groenten en fruit. Een kromme komkommer, die de natuur van tijd tot schijnt voort te brengen, kon dus niet meer. Hetzelfde gold voor een kromme of, naar Europese standaard, anderszins wanstaltige wortel. De Deense EU-commissaris voor landbouw Mariann Fischer Boel wil deze waanzinnige regels, die gelden voor 26 groente- en fruitsoorten, afschaffen. Zij krijgt daarbij steun van de Britse supermarktketen Sainsbury's. De grote keten verwacht dat de prijzen van groente en fruit wel 40 procent kunnen dalen. 'Nu mogen we zo'n 20 procent van de oogst in ons land niet gebruiken.' Maar niet iedereen is enthousiast. Veel supermarkten zijn tegen, want dat rare fruit en die rare groentes passen niet lekker makkelijk in dozen en schappen. Zuid-Europese landen zijn ook tegen: die vrezen dat een toevloed aan krom en puntig fruit de prijzen zal drukken.

Het zal niemand ontgaan zijn dat het globaal wat tegenzit met de economie. De al bestaande tekorten aan voedsel in arme landen zullen alleen maar toenemen of nog meer onbetaalbaar worden. Ondertussen gooien wij van 26 soorten groente en fruit twintig procent gewoon weg, omdat het niet in de schappen past, te krom of te puntig is of omdat het toevallig twee centimeter langer is dan binnen de Europese normen past. Dat al die rare maten en vormen niets te maken met de kwaliteit zien we dan gewoon over het hoofd. Als je dit leest vraag je je af waarom ze tegen genetische manipulatie zijn: dan kun je immers alles, ook koeien, varkens, schapen, kippen, noemen maar op, precies op maat kweken. Dan weet je tenminste zeker dat in jouw formaat Tefal koekenpan precies vier karbonaadjes passen.

De Eurocommissaris moet een compromis sluiten, want anders gaat er helemaal niets door. Van tien soorten groente en fruit mag nog steeds twintig procent weggegooid worden. Godzijdank blijft onder andere de aubergine zijn door de supermarkten gewenste formaat behouden. Hetzelfde geldt voor de tomaten die toch al jaren nergens meer naar smaken.