dinsdag 18 september 2018

RACISTISCH

Dat er mensen zijn die Zwarte Piet willen afschaffen en daarvoor actie voeren kan ik me nog voorstellen. Als een niet onbeduidend aantal zwarte mensen die Piet als racistisch ervaren, zie ik dat als een goede reden om Piet inderdaad af te schaffen, al ben ik zelf van mening dat Piet van oorsprong niet racistisch is. Maar ze moeten het niet al te dol maken. Het gaat de kant op dat de kleuren zwart en bruin niet meer gebruikt kunnen worden, zonder dat dit tot "RACISME!" zal leiden, zoals deze foto die door een visagiste werd opgestuurd in het kader van de uitreiking van de Make-up Awards.

 

Toen ze de foto ook bij Facebook publiceerde, brak de antiracistische hel los. De visagiste werd zelfs telefonisch bedreigd: als ze de foto niet van Facebook zou verwijderen zou haar naar school fietsende kinderen iets kunnen overkomen.

Stel je een aantrekkelijke jonge vrouw voor, die graag en veel in bikini in de zon ligt. Haar partner vindt haar ontzetten mooi en maakt een naaktfoto van haar, waarop zij dus deels wit, deels bruin is. Hij zet (dom natuurlijk) die foto op Facebook. Die foto wordt talloze malen gedeeld. Maar zullen er dan ook mensen zijn die 'RACISTISCH!'  roepen en de vrouw en haar partner gaan bedreigen?

Ik ben vaak op een naaktstrand geweest en dan zag je nogal eens iemand die veel in de zon had gelegen, maar tot dan toe altijd met een zwembroek of bikini. De eerste keer op het naaktstrand zijn ze dus tweekleurig. Het zal nog wel vaker voorkomen, dat op naaktstranden en andere naturistische plekken mensen te zien zijn die gedeeltelijk wit, gedeeltelijk bruin zijn. Racisten?

Je hebt, als man, deze zonrijke zomer vrijwel constant in een T- of poloshirt met korte mouwen buiten gelopen of gezeten. Verder heb je niet in de zon gelegen. Je gaat een middagje naar het Vondelpark, zoekt een grassig plekje en, het is warm, trekt je shirt uit. Geen gezicht, die bruine armen bij die bleke rest en pas op voor antiracisten.