donderdag 30 juli 2015

BUBBELBAD

Het is, denk ik, zo'n dertig jaar geleden dat ik voor het eerst en het laatst in een bubbelbad heb gezeten. We bezochten toen een sauna, waarvan het bubbelbad (in het Engels 'hottub') deel uitmaakte. We vonden het best een aardige ervaring, maar kort daarna barstte er een discussie los over de vraag of bubbelbaden wel gezond waren. Ze zouden ook voor allerlei ziektekiemen een aardige omgeving vormen en je weet nooit met wie je zo'n 'publiek' bubbelbad deelt.

Ik kom hierop, omdat ik in Het PAROOL las over de 'hottug' die in de Amsterdamse grachten zou moeten gaan varen.


Hottugs zijn varende hottubs die tot 38 graden verwarmd worden door een op hout gestookt kacheltje. Het concept heeft volgens Diana Wind van de VVAB (Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad) niets te maken met serieus gebruik van de grachten in de binnenstad. De VVAB vecht bij de rechter de vergunning aan die inmiddels is verleend voor vijf van die hottugs. De VVAB zal ook de vergunning aanvechten, die mogelijk verleend wordt voor een bierwaterfiets.

Een hottug is met schipper te huur voor minimaal vijftig euro per persoon en je kunt met maximaal zeven mensen tegelijk bubbelen. In een tochtje van een uur vertelt de kapitein - 'niet als gids, maar zoals een vriend het zou doen' - over de stad. In een gewone rondvaartboot zie je voor een aanmerkelijk lagere prijs meer van de Amsterdamse grachten.