dinsdag 16 mei 2017

MASSA

Eén van mijn motto's: Two is  company, three is a crowd. Hoe meer mensen er bij elkaar zijn, hoe minder zin ik heb mij daarbij te voegen. Voor massa's ben ik echt bang. Een van de griezeligste films die ik ken is 'Triumph des Willens' van Leni Riefenstahl uit 1935. De film bevat beelden van leiders van de NSDAP, waaronder (uiteraard) Adolf Hitler, en van de massa partijleden en sympathisanten tijdens de Reichsparteitag van de nazipartij in Neurenberg in september 1934. Het is griezelig om te zien hoe 700.000 mensen tegelijkertijd hun rechterarm omhoog steken en "Sieg Heil!" roepen.

Al jaren geleden besloot ik in de dagen voor Sinterklaas en Kerst niet naar de Bijenkorf te gaan. Op Koningsdag zul je mij niet in het centrum van Amsterdam zien. Ik vond het de afgelopen Koningsdag al griezelig druk in 'mijn' winkelcentrum.

Gisterochtend heb ik naar TV Rijnmond gekeken, dat urenlang rechtstreeks verslag deed van de menigte die Feyenoord kwam huldigen. (Ik kijk ook graag naar horrorfims.) Het was een drukte van belang. Rond een uur of elf werd er zelfs een Nl-alert verzonden, waarin werd afgeraden nog naar het centrum van Rotterdam te komen, want dat centrum was vol en al die Litouwers waren er ook weer om hun volkslied te zingen.

Dat  had ik allemaal geschreven over wat de belangrijkste gebeurtenis van de dag was toen er plotseling een extra nieuwsuitzending kwam: Edith Schippers ging haar verkenning beëindigen, want de vier partijen konden het niet eens worden over hoe er moet worden omgegaan met de migranten.

Wat is er nu belangrijker: de winst van Feyenoord of het uitstel in de kabinetsformatie? Voor mij was dat wel duidelijk, maar om daar nou meteen een goede tekst over te schrijven is ook niet makkelijk.

DWDDrrrrr ging gewoon door over Feyenoord en had zelfs Lee Towers zo ver gekregen het volkslied van Litouwen te komen zingen. Pauw had wel door dat hij enige aandacht aan de kabinetsformatie moest besteden, maar had het ook voortdurend nog over Feijenoord.

Nu we het toch over Pauw hebben, is het jullie ook opgevallen dat als de laatste tijd in een talkshow iemand van de SP wat moet zeggen, dat dat niet een ouwe taaie is, zoals Roemer, maar nieuwkomer Lilian Marijnissen? Wordt die klaargestoomd voor het leiderschap van de SP?