zondag 17 september 2017

MAZZEL

 Een duidelijke kop in de Volkskrant:

Kwart van zware rokers sterft voor 65ste

Ik wás, tot een jaar of vijf geleden, zo'n zware roker, maar intussen ben ik al 13 jaar mijn 65ste voorbij.

Heb ik nou mazzel gehad? Dacht het niet. Ik lijd al geruime tijd aan COPD, meer in het bijzonder aan longemfyseem. Het Longfonds schrijft daar dit over: "Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen. (...) Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen."

Neem van mij maar aan dat ik geen mazzel heb gehad. Het is bepaald geen pretje als je na de geringste lichamelijke inspanning naar adem loopt/staat/zit/ligt te happen. Daar wordt ik dagelijks, diverse malen per dag, mee geconfronteerd. Nee, ik klaag niet en ik probeer geen medelijden op te wekken. Ik weet heel goed dat ik het helemaal aan mezelf te wijten heb. Ik wist dat roken slecht was, maar ik ging ermee door. Omdat ik verslaafd was. Dat is geen excuus, dat is een verklaring.

Mocht je nog roken en denken dat het wel meevalt, denk dan nog even na. Je huisarts kan een pil voorschrijven die helpt bij het stoppen. Met die pil is het mij gelukt.