donderdag 30 augustus 2018

KOLONIAAL

Er is een tijd geweest dat wij op andere plekken op de wereld (Indonesië, Suriname, de Caraïbische eilanden, Zuid-Afrika en delen van (het huidige) Brazilië konden uitmaken wat de mensen daar moesten doen en denken. We noemen dat nu de koloniale tijd en we zijn daar, in meerderheid, niet zo trots op.

Wilders denkt nog altijd kolonialistisch. In het AD lees ik: Toch wil Wilders nu niet provoceren, zo zei hij eerder in een interview. De cartoonwedstrijd is bedoeld 'om te onderstrepen dat de vrijheid van meningsuiting groter is dan de aversie van moslims tegen het tekenen van Mohammed'.

In het westen in het algemeen en in Nederland in het bijzonder zijn we gek op de vrijheid van meningsuiting. Als moslims daar ietsje anders over denken, omdat ze bijvoorbeeld een aversie hebben tegen het tekenen van Mohammed, dan moeten ze maar eens goed luisteren naar Geert Wilders, die gek is op vrije meningsuiting. Zij moeten daar net zo over denken als hij

Mark Rutte denkt ook nog een beetje kolonialistisch. Hij moet het gedrag van Wilders uitleggen aan het andersdenkende buitenland en zegt: "Ik ben zelf christelijk, mijn symbolen worden dagelijks belachelijk gemaakt. Ik moet tegen een stootje kunnen, moslims moeten tegen een stootje kunnen." Zo is het maar net: Als de christelijke Rutte tegen dagelijkse stootjes kan, omdat hij wel moet van de Grondwet en we er hier allemaal zo over denken, dan moeten anderhalf miljard moslims ook maar een zo gaan denken.

Jammer dat we "ons Indië" niet meer hebben. Dat is het grootse moslimland (pakweg 250.000.000 miljoen moslims). Het zou al een stuk schelen als zoveel moslims konden vertellen dat Geert Wilders zoveel mohammedcartoons mag (laten) maken als hij wil. Dat is komische humor om te lachen en een schoolvoorbeeld van vrijheid van meningsuiting, toch? Moet kunnen!