vrijdag 22 maart 2013

Jihad

Ik begrijp die jonge 'Marokkanen' niet zo goed die naar Syrië gaan om te vechten. Die gaan daar heen, begrijp ik uit de nieuwsberichten, voor de jihad. Ik ben geen groot deskundige op dat gebied, dus ik heb eens gekeken bij Wikipedia. Dat is nu ook niet direct de beste informatiebron, maar wat ik daar las kwam wel zo'n beetje overeen met wat ik meen te weten. Het gaat bij deze jihad om "de gewapende strijd tegen degenen die de islam of de eenheid van de islamitische heerschappij bedreigen, waaronder begrepen uitbreiding van deze heerschappij door de strijd tegen ongelovigen".

Heb ik het nu verkeerd, als ik denk dat in Syrië islamieten tegen islamieten vechten? Ik weet niet hoe het met de huidige Assad zit, maar zijn vader was Alaviet. De Alavieten zijn een kleine groep binnen de islam, naast Soennieten en Shiïten, maar het zijn wel de meest liberale, althans in religieuze zin, want politiek gezien hebben ze er in Syrië een behoorlijk potje van gemaakt. Die opstand tegen de regering kwam natuurlijk niet zomaar. Maar 'ongelovigen' zullen die jonge 'Marokkanen' daar niet veel tegen komen. Als er weer eens geknokt wordt bidden beide partijen dezelfde Allah om steun. Hebben die jongens de lessen van de imam wel goed begrepen?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is bang dat die jongens, als ze het overleven, gefrustreerd uit Syrië terug komen. Voor alle zekerheid heeft hij het 'dreigingsniveau' maar vast verhoogd. Ze zullen, net als onze jongens die uit Afghanistan terugkomen, misschien ook wel last hebben van een posttraumatische stress stoornis. En Allah mag weten wat er dan kan gebeuren.
x