woensdag 12 oktober 2016

ONVOORSPELBAAR

Niets zo onvoorspelbaar als een puber op de fiets. Schrijft Het PAROOL. Ze slingeren, rijden naast elkaar, schieten net voor een auto langs. Maar kunnen ze daar wel iets aan doen? 'Door hun hersenontwikkeling zien ze vaak het gevaar echt niet.' (...) Pubers en verkeersveiligeheid zijn een ingewikkelde combinatie.

Teamalert, een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren gaat met de jongeren in gesprek en laat hun zien hoe snel je iets kunt missen. Even bellen, een appje versturen of muziek luisteren tijdens het fietsen: je bent als jongere snel afgeleid.

Ik heb er niet echt, nou ja, helemaal geen, onderzoek naar gedaan, maar volgens mij zijn mensen in alle leeftijdsgroepen die tijdens het fietsen met hun mobiele telefoon bezig zijn en verkeersveiligheid een ingewikkelde combinatie. Hoewel, hoe ingewikkeld is dat eigenlijk? Iedereen die zich op de publieke weg begeeft moet zijn mobiele telefoon niet gebruiken. Ik had in het winkelcentrum waar ik dagelijks rondkar al heel wat voetgangers met mijn scootmobiel kunnen aanrijden, als ik die wandelende mobielgebruikers niet in de gaten hield.

Ik geloof direct dat de hersenen van pubers nog te onontwikkeld zijn om al het gevaar op de weg te onderkennen. Dat betekent alleen maar dat ze nog iets meer  dan anderen reden hebben om dat mobieltje tijdens het weggebruik in de zak te houden.