dinsdag 30 september 2014

Yuppen

Ik heb het hier al eerder geschreven: de Amsterdamse Pijp, die in mijn jonge jaren als 'achterbuurt' werd aangeduid, is inmiddels een yuppenbuurt geworden. Ik zou ook kunnen  schrijven: tot een yuppenbuurt verworden. De woningen destijds waren waarschijnlijk niet van de beste kwaliteit, maar ze waren wel betaalbaar voor hen die aan de sociaal-economische onderkant van de samenleving verbleven. De woningen zijn onbetaalbaar voor hen geworden.

Het proces van 'veryupping' is nog steeds gaande. Een artikel in Het PAROOL droeg als titel: Zodra het koffietentje er is, komen de yuppen.

Jan Rath, hoogleraar stadssociologie aan de UvA, ziet de opkomst van de hippe koffietent als één van de graadmeters van sociale veranderingen die zich in de stad voltrekken. Het fenomeen is volgens hem vooral een teken dat veel Amsterdamse buurten 'in de lift' zitten.

De Indische Buurt, Noord, De Baarsjes, het zijn allemaal wijken waar sociale huurwoningen worden gerenoveerd en verkocht. Grote gezinnen maken plaats voor de yup en de Turkse slager maakt plaats voor de hippe koffieboetiek.


Het is puur toeval, (ik zeg het maar even) dat ik 11 jaar in de Baarsjes heb gewoond. en nu in Noord woon. Ik heb nooit iets gehad met 'hip' en ik kan me niet voostellen dat ooit iemand mij voor yup heeft aangezien of zal aanzien.

De stads(deel)bestuurders hebben  de upgrade van een buurt met hosanna ontvangen. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, want er zijn nog wel wat wijken die, in deze stijl doorredenerend, een 'upgrade' kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat Starbucks en de Coffee Company zich niet alleen  vestigen in het centrum, maar ook in Osdorp, Geuzenveld en Slotervaart. Natuurlijk wel eerst wat sociale huurwoningen renoveren en verkopen, want die yuppen hebben er vast geen zin in aan een tafeltje op het terras van 'hun' koffietentje hun 'Iced Skinny Latte' te gebruiken in het gezelschap van de eerste de beste allochtoon of autochtone arrebeier.

PS
Ten vervolge op mijn blog van gisteren: lees nog even dit.