vrijdag 24 juni 2011

Bevrijden

Hier in Nederland, maar ook elders in het Westen, waren we erg tevreden toen door daadkrachtig optreden van de VS de Taliban in Afghanistan de macht moesten opgeven. Vooral voor de vrouwen in Afghanistan was dat een zegen, want voor hun was elk willekeurig regiem beter.

Een kop in Trouw van gisteren: Saudi-Arabië onthoofdt werkster, Indonesië woedend. Een paar dagen geleden protesteerden vrouwen in Saudi-Arabië tegen het feit dat het vrouwen verboden is auto te rijden. Dat had niets met die onthoofding te maken. Daarbij ging het om een Indonesische werkster die haar baas vermoord had. Ik wil alleen maar aangeven dat de positie van de vrouw in Saudi-Arabië nauwelijks beter is dan die van de vrouwen onder het Talibanregiem.

Momenteel zijn enkele NAVO-landen druk bezig in het eveneens islamitische Libië de bevolking te beschermen tegen het totalitaire regiem van Kadaffi. De mensenrechten in Saudi-Arabië stellen nog minder voor dan die in Libië. Die rechten worden aan de lopende band geschonden. In de afgelopen jaren ontstond al vaker frictie tussen Indonesië en landen in de Golfregio over de manier waarop laaggeschoolde arbeiders worden bejegend. Fysieke mishandeling komt veel voor, net als seksueel misbruik. En Arabische bazen blijken de salarissen van hun Indonesische personeel lang niet altijd uit te betalen. Als er een arbeidsconflict ontstaat, trekken de Indonesiërs steevast aan het kortste eind. Die schendingen van de mensenrechten hebben niets te maken met het geloof van de Indonesiërs. Die zijn immers in grote meerderheid ook islamitisch, alleen niet zo fundamentalistisch als hun Saudisch-Arabische werkgevers.

 Engeland en de VS hebben aangekondigd hun troepen op afzienbare termijn uit Afghanistan terug te trekken. Kunnen ze eindelijk wat aan de toestand in Saudi-Arabië gaan doen.
x