woensdag 15 oktober 2008

Bijzonder

Eigenaren van huisdieren zitten altijd met een probleempje als ze met vakantie gaan: het is vaak niet mogelijk dat huisdier mee te nemen. Ik weet daar alles van, want ik heb achttien jaar katten gehad. Met behulp van vrienden was er altijd een oplossing te vinden.

Het probleem wordt groter als het huisdier groter wordt: er zijn niet gek veel vakantiebestemmingen waar ook jouw paard welkom is. Trouw schrijft: Bijna 250.000 mensen hebben een eigen paard. Zij kunnen nergens terecht. Nu de beurzen weer opleven kunnen we onze aandacht weer eens aan echte problemen besteden.

Ergens op het internet lees ik dat de kosten van een eigen paard 400 - 600 euro per maand bedragen. We zitten hier dus niet met een probleem dat de minima treft, want die hebben geen eigen paard. Die zijn al blij als zij een uurtje per week een kind een plezier kunnen doen met een manegepaard. Maar goed, we mogen ook de iets beter gesitueerden hun vakantieplezier niet misgunnen.

Een oplossing is in zicht: Stadskanaal krijgt een vakantiepark waar je je paard mee naartoe kunt nemen. (...) Een vakantiepark van zestig hectare. Met 150 bungalows die stallen hebben voor een of twee paarden. We graven een meer uit van twintig hectare. Bijna 250.000 mensen hebben er over enige tijd weer een vakantiekeuzemogelijkheid bij. En zoals gebruikelijk ga ik daarover zitten nadenken. Zo kan ik me goed voorstellen dat paardrijden in de Rocky Mountains of over de steppen van Mongolië iets anders is dan paardrijden vanuit de manege Oostmoer in de Stad aan 't Haringvliet. (Dat is geen stad maar een dorp op Goeree-Overflakkee.) Galopperen langs het strand is wat anders dan galopperen door het Geuldal. Neem ik aan.

Een paardeneigenaar zal zijn/haar paard vrijwel altijd in steeds dezelfde omgeving berijden. Is dat erg? Ik heb heel veel vanuit mijn eigen woning in mijn woonomgeving gefietst. Er was nauwelijks meer een weggetje te vinden, waarover ik nog niet gefietst had. Vond ik dat erg? Helemaal niet. Ik kon mijn fiets ook meenemen naar de Rocky Mountains, dat voordeel had ik t.o.v. paardenliefhebbers. Ik kon mijn (lig)fiets niet meenemen naar Nieuw-Zeeland, tenzij ik daar een buiten-proportionele prijs voor wilde betalen. Dus huurde ik een fiets in Nieuw-Zeeland. Volgens mij kun je in heel veel vakantiebestemmingen over de hele wereld een paard huren. Ja, 't is niet je eigen paard, maar de mensen die je ontmoet zijn ook geen familieleden of buren en waarschijnlijk toch wel aardig.

Kun je geen twee of drie weken zonder je eigen paard? Nog even volhouden tot 'Stadskanaal' voltooid is. Dan kun je eindelijk weer een keer op vakantie. Als kinderloze man heb ik mij altijd afgevraagd hoe mijn leeftijdgenoten plezier konden hebben in hun vakantie zonder dat hun kinderen erbij waren. Ik ben altijd een vuile egoïst geweest en kon dus een plezierige vakantie hebben zonder dat mijn ouders en andere familieleden in de buurt waren, zelfs als mijn grote liefde niet in de buurt was, maar 3000 km verderop zat. Wat is er zo bijzonder aan een paard?