vrijdag 3 april 2009

Idee

Het gebruik van het internet stelt je bloot aan veel gevaren waartegen je je moet beschermen. De afgelopen jaren deed ik dat met 'Norton Security'. Vorig jaar kon ik gratis en toch voor niks mijn 'versie 2008' upgraden naar 'versie 2009'. Sindsdien kreeg ik een paar keer per dag de mededeling dat Symantec, de leverancier van Norton, een niet-reagerend programma had afgesloten. Ik ben er nooit achtergekomen welke programma's dat waren en bovendien heb ik er nooit last van gehad. Na deïnstalleren en opnieuw installeren van Norton bleef het probleem bestaan. Mijn abonnement liep af en ik had er genoeg van en besloot over te stappen naar 'PCVEILIG' van KPN, mijn provider. Dat greep dus gisteren plaats.

Via 'Mijnkpn' logde ik in met gebruikersnaam en wachtwoord. Om 'PCVEILIG' online te kunnen bestellen moest ik opnieuw inloggen. Vreemd genoeg beweerde KPN dat óf mijn gebruikersnaam, óf mijn wachtwoord onjuist was. Je kan natuurlijk een typefoutje maken, dus zeer zorgvuldig typte ik alles opnieuw in. Helaas, weer een foutmelding. Dus belde ik maar weer eens de helpdesk. Gelukkig zei de eerste medewerkster al meteen dat er iets intern niet helemaal goed zat met het programma dat ervoor moet zorgen dat ik online alles kon regelen. Maar geen nood: zij kon ervoor zorgen dat ik een e-mail kreeg waarin allerlei klikbaars stond. Dat kon nog gisteren gebeuren, maar het zou ook vijf dagen kunnen duren. Wie schetst mijn verbazing toen ik minder dan een uur later het betreffende e-mailtje al aantrof in mij 'Postvak in'?

Het bericht begon met de mededeling dat ik eerst bestaande beveiligingsprogramma's moest verwijderen. Ik had niet anders verwacht en deïnstalleerde Norton. Vervolgens klikte ik waar ik moest klikken. De 'Wizard' startte en stopte binnen een minuut, want ik moest eerst Norton 2009 verwijderen. Hoezo? Dat had ik toch gedaan en helemaal volgens de regeltjes? Dus maar weer met de helpdesk gebeld. Die wist meteen wat er moest gebeuren. Bij deïnstalleren van Norton wordt namelijk niet alles verwijderd. Als je ook de laatste resten wilt verwijderen moet je van de Symantecsite de 'Norton Removal Tool' downloaden en uitvoeren. Pas daarna kun je 'PCVEILIG' installeren.

Soms kan ik vrij snel denken, dus ik vroeg mevrouw helpdesk, vriendelijk, maar met een wat sarcastische ondertoon: "Als dat altijd bij Nortongebruikers gebeurt en ik vast niet de eerste ben die dit overkomt, waarom zetten jullie dat dan niet in dat mailtje?" Dat vond ze een goed idee en dat zou ze doorgeven.

Ik heb heel vaak gehoord dat de overheid niet altijd even efficiënt werkt. Daarvoor moet je bij het bedrijfsleven wezen. Ik roep dan altijd dat grote bedrijven net zo inefficiënt zijn als de overheid. Dit was weer een aardig voorbeeld.