vrijdag 27 februari 2009

Speculeren

Wat doet een nieuwsmedium dat niets te melden heeft? Dat gaat speculeren. De kranten van gisteren hadden over het neergestorte Turkse vliegtuig nog niet veel meer te melden dan radio en tv eergisteravond. Toen was bekend dat er negen doden en een aantal gewonden waren en verder niets. Dus wordt er over gepraat in 'De Wereld Draait Door'. Dus wordt er over gespeculeerd in 'NOVA'. Dan doen 'Pauw en Witteman' het nog eens dunnetjes over. 'Netwerk' heb ik niet gezien, maar dat zal ook wel een deskundoloog aan het woord gelaten hebben die niet verder kwam dan de mededeling dat er over de oorzaak van het neerstorten nog niets met zekerheid te zeggen valt. "Van Turkish Air zijn heel wat toestellen neergestort." O, vandaar. "O nee, de laatste vijf jaar is er bij Turkish Air geen ongelukje geweest. En in alle drukte vergeet iedere verslaggever te melden dat er niet gedacht wordt aan een terroristische aanslag.

Pieter van Vollenhoven was helemaal naar Hilversum gekomen om te vertellen dat we pas wat meer weten als de 'black box' en de voicerecorder zijn onderzocht. Ja, dat hadden ze mij ook kunnen vragen en dan had ik hetzelfde antwoord gegeven. Pieter was ook in het wrak geweest. Dat zag er allemaal niet mooi uit. Bepaald geen onverwachte beschrijving van de situatie.

Groot nieuws gisteravond in het NOS-journaal: de black box en de voicerecorder worden in Parijs onderzocht. Om de een of andere duistere reden spreken de piloten Turks onder elkaar en daar kunnen de Nederlandse deskundigen en hun apparatuur niets mee.

En het is niet eens komkommertijd. Maar het leidt wel af van dat gezeur over de economische crisis.