zaterdag 17 december 2011

Origineel

Op de website van Trouw zag ik een soort advertentie: Ben (Saunders), Marijke (Helweg) en Kluun hebben een belangrijke tip voor je. Zoek je nog een origineel kerstcadeau? Nu heb ik met geen van die drie BN'rs iets. Bovendien heb ik nooit iets in de cadeausfeer gedaan ter gelegenheid van de Kerst. Ik ben nog van het ouderwetse soort dat vindt dat cadeautjes bij Sinterklaas horen en dat we dat ten onrechte veramerikaniseerd hebben.

Maar goed, ik klikte dus en zag een tenenkrommend filmpje van Marijke op haar ergst. In dat filmpje kreeg zij, in een 'dure' omgeving, een geit cadeau. Wat moet Marijke met een geit? Niets natuurlijk. Dat bleek uit het vervolg. Het filmpje is namelijk van OxfamNovib. In de andere filmpjes zie je dus Kluun die een ezel krijgt en die meeneemt naar de kroeg en Ben die zijn varken meeneemt naar Paradiso.

Zoals ik hierboven al schreef: ik heb nooit aan kerstcadeaus gedaan en ieder jaar weer wordt ik zeer geïrriteerd door dat middenstandsgedoe rond de kerst. De ergste commercial tot nu toe vind ik die van de Mediamarkt, waarin opgeroepen wordt tot "Kopen, kopen, kopen!"

Het idee achter de filmpjes is: als je echt iets origineels wilt geven, geef dan zo'n dier, via OxfamNovib, aan iemand in een ontwikkelingsland. Je kunt ook een fruitboom of een hectare cacaoplantage geven en nog veel meer andere dingen. Ik vond het een goed idee en besloot dus iemand uit mijn familie/vriendenkring te verrassen. Toen ging het fout. Omdat OxfamNovib het, naar mijn idee: nodeloos) ingewikkeld maakt. Ik had mijn cadeau en 'begunstigde' ingevuld en dacht naar 'betalen' te gaan, maar toen moest ik moest daarvoor eerst inloggen, dus lid worden. Ik heb een hekel aan die 'koppelverkoop', maar besloot me toch aan te melden met mijn e-mailadres en een wachtwoord. Weer ging ik naar 'betalen' en pas toen bleek dat mijn wachtwoord aan bepaalde eisen moest voldoen. Dan haak ik af, want die website is (kleine lettertjes, vage kleuren) toch al moeilijk te lezen. Houd dan maar een ouderwetse collectebus onder mijn neus.
x