zaterdag 10 oktober 2009

Vliegen

Als republikein weet ik lang niet alles van onze koninklijke familie. Hun doen en laten interesseert me niet buitengewoon. Omdat ik ooit nog wel eens wat over staathuishoudkunde heb geleerd, weet ik natuurlijk wel dat een aantal van hen geen inkomensbelasting betaalt over hun niet geringe inkomen, maar alle details wist ik niet. Zo wist ik niet dat de (tien) volwassen leden van het Koninklijk Huis met hun allen voor 610.000 euro per jaar privé vliegreizen mogen declareren.

Het Koninklijk Huis bestaat uit veertien personen: Beatrix, Willem-Alexander en Máxima en hun drie dochters, de broers van Willem-Alexander die met toestemming van het parlement zijn getrouwd en hun echtgenotes, Margriet en Pieter en hun zoons die met toestemming van het parlement zijn getrouwd en hun echtgenotes. Grote getallen zeggen me nooit zo veel, dus dan reken ik even uit voor hoeveel geld die tien volwassen leden van het Koninklijk Huis per persoon per jaar op onze kosten naar vakantiebestemmingen mogen vliegen. Dat is 61.000 euro. Er zijn heel wat Nederlanders die dat een aardig jaarsalaris zouden vinden, zeker als je bedenkt dat dit bedrag ruim boven een modaal jaarsalaris ligt.

Als Willem-Alexander en Máxima denken: kom, opa en oma in Argentinië willen de kids ook wel weer eens zien, dan zouden ze nu voor een reisje per KLM, in de 'world business class', zo'n 4.400 euro kwijt zijn. Willem-Alexander en Máxima ontvangen per jaar resp. 933.000 en 822.000 euro. Ik ken uiteraard hun uitgavenpatroon niet, maar volgens mij moet je daarvan een paar vliegreisjes naar Argentinië (of Mozambique) per jaar kunnen betalen. Mocht het een keer wat krap zitten, dan kunnen ze nog altijd economy class vliegen. In hun vrienden- en kennissenkring hebben ze vast wel iemand met een leuk buitenhuis ergens in Europa, dat ze, in het ergste geval, voor een weekje of twee voor niks mogen gebruiken.

Jan Peter Balkenende is van plan een drastische bezuiniging te gaan uitvoeren: alleen Beatrix, Willem- Alexander en Máxima mogen hun privé vluchten nog declareren. Typisch kapitalistische streek: juist de meest verdienende leden van die 'club van tien' mogen hun vergoedingen behouden.
x