zaterdag 20 april 2019

FACTCHECK

Zoals ik hier al eens geschreven heb, betaal ik zelden meer met cash geld, eigenlijk alleen, eenmaal in de drie weken, de glazenwasser. Dat is misschien toch niet zo slim. De Volkskrant wijst op een opmerkelijk artikel in 'Men's health' onder de titel Raar maar waar: hoe contant betalen tot meer spiermassa leidt (...). Goed nieuws, nieuw onderzoek wijst erop dat het trekken van je portemonnee je helpt bij het vergroten van je spiermassa. Volgens het vaktijdschrift Personality and Individual Differences vloog het testosteronniveau omhoog bij mannen die gevraagd werd een rolletje bankbiljetten vast te houden – terwijl er bij gewoon papier niets gebeurde.

Ik weet dat mensen die fanatiek bezig zijn met gezond blijven en het beschikken over een perfect lichaam al gauw bereid zijn om claims te geloven dat het nog beter en gemakkelijker kan. Ik ben daar nooit zo mee bezig geweest. Mijn hersenen, longen en hart disfunctioneren wel eens, maar dankzij de farmaceutische industrie en de inspanningen van (para)medische zorgverleners heb ik het toch al 80 jaar volgehouden. Die claim dat je door het vasthouden van bankbiljetten je testosteronspiegel kon verhogen en je spiermassa kon  vergroten leek me behoorlijke flauwekul.

Ik had de wetenschapsredactie van de Volkskrant aan mijn zijde. Die was aan het factchecken geslagen. Voor testosteronaangedreven spiergroei kun je weliswaar ook een uurtje stevig gewichtheffen, ‘maar pak wat keiharde contanten op en je krijgt hetzelfde effect zonder je er echt voor in te hoeven spannen’, aldus het blad.

Wat zegt een echte deskundige ervan? klinisch chemicus Annemieke Heijboer van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is een testosteronexpert. Haar oordeel: de onderzoekers gebruikten een niet zo betrouwbare manier om testosteron te meten, terwijl er veel preciezere technieken voorhanden zijn. Dat bij de vijftig mannen die cash vasthielden het speekseltestosteron met 10 picogram per milliliter steeg, zegt dan ook niet veel, want zo’n verschil valt binnen de marges van de meetfout en schommelingen door de dag heen, legt Heijboer uit. (Een picogram is het een miljoenste van een miljoenste gram. Zelfs 10 picogram is dus niet gek veel.)

Er is niets tegen het vaak bezoeken van de fitnessruimten, als je gezond en fit wilt blijven, al is regelmatig een stuk fietsen (bijv. door woon-werkverkeer) of wandelen een stuk goedkoper, Aan testosteron zou ik sowieso niet beginnen.