zaterdag 8 oktober 2011

Alternatief

Op 29 maart jl. schreef ik een open brief aan NS Reizigers over mijn ervaring met de toiletloze sprinter. NS heeft nu de ultieme oplossing gevonden voor het zelf gecreëerde probleem: de TravelJohn, oftewel in goed Nederlands: de plaszak. Het ding bestond dus al, maar wie gebruikte het ooit? En waar? Waar koop je zo'n ding, als je vermoedt dat zich op korte termijn een situatie kan voordoen waarin je nodig moet, maar er geen toilet in de buurt is, noch een bosje, schutting of muurtje waarachter je je kunt terugtrekken? Ik zie het tenminste niet gebeuren dat iemand midden op de Dam de plaszak gebruikt.

Ik vermoed ook dat de plaszak voor mannen nog redelijk makkelijk te hanteren is, maar hoe gaan vrouwen dat doen? Wat doe je verder met een zak waarin je plasje inmiddels tot een gel getransformeerd is? Wie heeft dat ding bedacht? Door het verslag in het NOS-journaal kon je de indruk krijgen dat de plaszak alleen maar voor hilariteit zorgt, maar ik zou wel graag een serieus antwoord willen krijgen op de vragen die ik hierboven stel.

God verhoede dat de NS nog meer lumineuze ideeën krijgt. Bijvoorbeeld een trein zonder verlichting. Boze reizigers die graag iets lezen kunnen dan een kaars krijgen of een zaklantaarn huren. Een forse besparing kan worden verkregen door het afschaffen van de conducteur. De ov-chipkaart moet dat mogelijk maken. Je hoeft alleen maar bij de toegangspoortjes een paar forse mannen te posteren die moeten voorkomen dat reizigers over de hekjes heen klimmen.

Het handigste is natuurlijk: de trein afschaffen. Wie van A naar B wil begeeft zich naar de dichtstbijzijnde carpool, toetst zijn bestemming in die op een display verschijnt en krijgt - bij meer gegadigden voor dezelfde bestemming - een volgnummertje. Slimme zakenmensen schaffen zich een bus aan en gaan, tegen vergoeding, vaste routes rijden. Dat geeft wat duidelijkheid voor regelmatige reizigers. Er komt een website waarop aanbieders en gebruikers contact met elkaar kunnen maken. Na enige tijd vindt de overheid het nodig wildgroei te voorkomen en ze gaat regeltjes bedenken en voorwaarden waaraan professioneel vervoer moet voldoen. En over het hele land worden om de zoveel kilometer (snel)weg en bij iedere carpoolplaats openbare toiletten geplaatst, waarvan je met behulp van een toiletknip gebruik kunt maken. Zul je meemaken dat je een vervoersafspraak mist, omdat je net een plasje deed toen jouw 'aanbieder' bij de carpoolplaats arriveerde. "Ik zag je nergens, dus ik ben doorgereden."
x