woensdag 10 mei 2017

HUREN

De huur van een vrije sectorwoning in Amsterdam bedroeg in het eerste kwartaal 2017 gemiddeld 22 euro per vierkante meter per maand, anderhalf procent minder dan eind vorig jaar. In 2015 was nog sprake van een stijging van 15 procent. Dat las ik gisteren in Het PAROOL.

Als ik die gemiddelde prijs per vierkante meter aan huur kwijt zou zijn, zou ik per maand € 2.552,- aan 'Eigen Haard' moeten betalen. Met mijn AOW en ABP-pensioen samen haal ik dat nog niet. Ik heb eens gegoogeld naar huurprijzen bij mij in de buurt. Op een website zag ik de volgende tekst: "Bekijk de nieuwste huurwoningen in de wijk Nieuwendam-Noord (de wijk waarin ik woon) in Amsterdam al vanaf € 1.165,- per maand." Daaruit begrijp ik dat € 1.165,- per maand als behoorlijk voordelig moet worden beschouwd.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was er sprake van woningnood in ons land, met name in de grote steden. Als ik het me goed herinner, is er zelfs een tijd geweest dat men gedwongen kon worden onderhuurders te accepteren. In feite is die woningnood nooit weg geweest. Steeds meer studenten en andere jongeren blijven noodgedwongen bij hun ouders wonen, omdat ze geen betaalbare woning, noch koop-, noch huurwoning, kunnen vinden.

De Amsterdamse woningsituatie is voor veel mensen aanleiding een woning te zoeken in een van de randgemeenten, zoals Haarlem en Amstelveen, met als gevolg dat ook de daar de prijzen gaan stijgen.

De prijzen van koopwoningen en voor een groot deel ook die van huurwoningen worden bepaald door 'de markt'. En zo lang de VVD deel uitmaakt van de regering zal dat ook zo blijven. Wat opvalt is dat er de laatste anderhalf jaar veel particuliere beleggers in de koopmarkt opduiken. Doordat de rente bij de bank zo laag is, proberen ze nu met de verhuur van koopwoningen geld te verdienen. Maar ook die markt is bijna helemaal opgedroogd. In Amsterdam zie je ook dat woningen gekocht worden met het uitsluitende doel de kamers via Airbnb te verhuren. Dat lever nog sneller meer winst op en verkleint de woningvoorraad voor 'gewone' huurders.

Ik heb al vaker gezegd dat ik net op tijd verhuisd ben van mijn (koop)appartement in De Baarsjes naar mijn (huur)appartement In Nieuwendam. Daarbij dacht ik dan aan mijn fysieke mogelijkheden: al gauw bleek dat het maar goed was dat ik niet meer drie trappen behoefde te beklimmen, omdat ik de beschikking kreeg over een lift. Ik realiseer me intussen dat ik ook qua huur op tijd verhuisd ben. Recentelijk kreeg ik van 'Eigen Haard' een brief over de huurverhoging per 1 juli a.s. Ik ga dan, voor een riante 4-kamerflat, een 'kale' huur betalen van € 815,10 per maand. Daarvoor is alleen mijn AOW al ruim voldoende. Ik vermoed dat 'Eigen Haard' blij zal zijn wanneer ik de pijp aan Maarten geef. Dan kunnen ze de huur fors verhogen.

In een ander artikel in Het PAROOL wordt bericht dat het college van B. & W. van Amsterdam, met een SP-wethouder voor Bouwen en Wonen, de markt links laat liggen. Het stelt voor een 'vriendenprijs' grond ter beschikking voor de bouw van 1500 middeldure huurhuizen (...) De gemeente is bereid hiervoor 160 miljoen aan inkomsten op de grond in te leveren. (...) "Maar de gemeente is er niet om winst te maken," aldus (wethouder) Ivens.

Het college heeft dinsdag besloten om voor deze groepen de bouw van huizen met een huur tussen 700 en 970 euro per maand te stimmuleren. De huurprijs mag 25 jaar lang met niet meer dan de inflatie stijgen. Huurders mogen niet meer dan anderhalf keer modaal verdienen. Het is de bedoeling dat een aanzienlijk deel geschikt is voor gezinnen. Huurders die uit een sociale huurwoning komen, krijgen voorrang. Zo wordt de doorstroming verbeterd.
Zo kan het ook.