maandag 2 mei 2011

Humor

Ben ik mijn gevoel voor humor aan het verliezen? Heb ik het ooit wel gehad? Ik dacht het wel. Het is me zelfs wel eens overkomen dat anderen oprecht moesten lachen om wat ik zei of schreef.

Zou het kunnen zijn dat ik alleen geen gevoel heb voor hedendaagse humor, althans die variant die voor een breed publiek via de tv verspreid wordt? De afgelopen twee zaterdagen heb ik gekeken naar 'Comedy Live' op Nederland 1.

Het begint er al mee dat er een 'gastpresentator' is, een BN'er die, om zijn of haar brood te verdienen, iets heel anders doet dan grappen verkopen. Afgelopen zaterdag was dat Mark Tuitert. Nu 'ken' ik Mark als een meer dan verdienstelijk schaatser. Maar ik kreeg bijna last van plaatsvervangende schaamte toen ik hem de door anderen gemaakte teksten zag en hoorde oplepelen. Je krijgt hetzelfde effect als je Jan Jaap van der Wal vraagt de 500 m binnen de 34 seconden te schaatsen.

Er volgde een serie sketches, waarvan er geen enkele ook maar iets maar dan een flauwe glimlach bij mij teweeg wist brengen en zo ver kwamen ze niet eens allemaal. En dat terwijl het programma werd geafficheerd als zijnde "Bomvol humor". De jongelui die het programma maken/presenteren schijnen te zijn vergeten dat werkelijke grootheden als Toon Hermans, Wim Kan, Wim Sonneveld en zelfs Snip en Snap keihard werkten om een goede grap te maken en te brengen. In een week 'effe gauw' een paar nieuwe grappen bedenken leidt niet tot hoge kwaliteit.

Pas later merkte ik op dat het programma wordt uitgezonden door BNN. (Die associeer ik uitsluitend met Nederland 3.) Ik behoor niet tot hun doelgroep. Ik heb gewoon geen gevoel voor BNN-humor.
x