maandag 13 januari 2014

Delegatie

Onze Zijne en Hare Majesteit gaan dus fijn naar Sotsji om daar 'onze' schaatsers, snowboarders en andere wintersporters aan te moedigen. Premier Rutte en minister Schippers (van o.a. sport) gaan ook mee. Nederland handelt hiermee totaal anders dan bijvoorbeeld de VS, Engeland, Frankrijk, Duitsland en zelfs België. Die landen sturen geen of een tamelijk 'lichte' delegatie. Daarmee protesteren zij tegen de wijze waarop de Russische regering omgaat met de rechten van minderheden, met name die van de homoseksuele Russische burgers.

Ik kan me nog de tijd herinneren dat Nederland er als de kippen bij was om een waarschuwend vingertje op te steken als regeringen elders iets deden wat 'wij' niet helemaal niet in de haak vonden. Diederik Samsom kan ermee leven dat Willem-Alexander als erelid van het IOC erheen gaat en dat minister Schippers ook gaat om onze jongens en meisjes een hart onder de riem te steken. Maar Rutte, vindt Diederik, moet niet gaan.

Je kunt er natuurlijk donder op zeggen dat wanneer Willem-Alexander, Máxima, Mark of Edith een Russische official van enig belang tegenkomen, ze direct beginnen over de de rechten van onze homoseksuele medemens: 'Nederland waarschuwt Rusland voor de laatste maal.' Reken maar dat, dankzij hun inspanningen, Rusland binnenkort een paradijs wordt voor homo's en lesbo's.
x