maandag 21 november 2011

Bijzaak

Ik heb het niet bijgehouden, maar het zou me niet verbazen als zou worden vastgesteld dat er in de afgelopen dagen meer aandacht in de media was voor de bestuurscrisis bij Ajax dan voor de eurocrisis. Gistermiddag keek ik naar Studio Sport omdat dat schaatsen in de aanbieding had, maar als dat schaatsen het maar even toeliet, werd er naar de Arena geschakeld waar de ledenraad vergaderde. Wat mij betreft heeft al dat gedoe bij Ajax zo langzamerhand vooral een hoge curiositeitswaarde. En dat uitsluitend omdat DE vraag is: wordt er iets besloten of geconcludeerd waarmee HET ICOON kan leven?

Destijds vond ik Cruijff een zeer goede voetballer. Ik ken de man niet persoonlijk, maar zo langzamerhand begin ik een hekel aan hem te krijgen. Hij zal best wel goede ideeën hebben over voetballen, maar zo zijn er nog wel een paar. In Barcelona en omstreken werd hij ooit 'El Salvador' genoemd. Ik kan me best voorstellen dat hij ook hier de status van 'Verlosser' wil bereiken. Wie er gisteren ook een mening gaf, ze hadden allemaal hetzelfde doel: Ajax! Dat moet weer Nederlands kampioen worden en de Champions League winnen als het even kan ook nog met oogstrelend voetbal.

Mijn idee is: als je allemaal hetzelfde wil bij zoiets eenvoudigs als het voetbalspel, dan moet je daar in goed overleg wel uit kunnen komen. Dan moet je vooral de besluitvorming niet ingewikkeld maken. Het is mij intussen niet duidelijk wie er gaat over de manier waarop de voetballers hun  vak wekelijks moeten uitoefenen en hoe de jeugd moet worden opgeleid. Is dat Ronald de Boer (coach), Danny Blind (technisch directeur), Louis van Gaal (algemeen directeur) of Johan Cruijff (lid van de Raad van commissarissen, belast met technische zaken)?

Daar komt dan nog eens bij dat Ajax niet alleen maar een 'kluppie' (een vereniging) is, maar ook een beursgenoteerd bedrijf, met aandeelhouders, die winst op hun geïnvesteerde geld willen hebben. Als ik het goed heb, zijn het de aandeelhouders die de leden van de Raad van commissarissen benoemen Die Raad heeft, in meerderheid Louis van Gaal aangesteld als algemeen directeur. Geen vreemd besluit als je bedenkt dat onder zijn leiding Ajax landskampioen en Europees kampioen werd. Ik neem direct aan dat ze daarbij Johan Cruijff niet zo netjes behandeld hebben en het is algemeen bekend dat Van Gaal en Cruijff niet de beste vrienden zijn. De toegang tot de Arena moet wel heel breed zijn willen die twee ego's daar gelijkertijd doorheen kunnen. Cruijff heeft nu besloten dat hij niet meer met de overige commissarissen wil samenwerken. Ik zou zeggen "Beloofd is beloofd" en hem lekker in Barcelona laten zitten. Wat Van Gaal, De Boer en Blind ook doen, het ziet er niet naar uit dat Ajax dit jaar kampioen wordt. Het is zelfs de vraag of ze volgend seizoen aan Uefa-leaguevoetbal toekomen. Geef Cruijff de vrije hand en dat resultaat zal nauwelijks beter zijn. En wat dan nog? Voetbal mag dan voor veel mensen de belangrijkste bijzaak in het leven zijn, het blijft een bijzaak en waarom zouden de media zoveel aandacht aan een bijzaak moeten geven?
x