dinsdag 20 december 2011

Bezorgd

Voorlopig hoeven we ons nog geen zorgen te maken want, las ik in Trouw: Nederland en de Europese Unie houden de situatie scherp in de gaten', aldus Rosenthal. Wat wordt er dan wel scherp in de gaten gehouden? De begrotingspolitiek van de zuidelijke EU-landen? Dat deed Jan Kees toch al? Nee, Uri en zijn EU-collega's houden  Noord-Korea in de gaten, waar de 'geliefde' leider is overleden. Ik vind het een hele geruststelling dat ik 's avonds naar bed kan gaan zonder te hoeven vrezen dat ik wakker wordt omdat er een Noord-Koreaanse militair aan mij bed staat. Ik ben zelfs niet bang voor een langeafstandsraket uit die richting, want het afschieten daarvan wordt wel in de gaten gehouden door Zuid-Korea, China en Japan. En ik vermoed dat Nederland niet hoog staat op het lijstje van uit te schakelen landen dat ze er in Noord-Korea mogelijk op na houden.

Ik geloof echt dat welke megalomane gekken ook die er nu weer in Noord-Korea aan de macht komen, ze niet zo gek zullen zijn dat ze denken het op te kunnen nemen tegen de rest van de wereld, want zelfs de enige 'bondgenoten' die ze nog hebben, zoals China en Cuba, zullen niet enthousiast worden over mogelijke agressieve daden.  Gedurende de gehele Koude Oorlog, toen de kernbommen van het Oostblok op slechts een paar honderd kilometer van mijn bed lagen, ben ik ook geen moment bang geweest. Toen hadden de waarschuwingen van onze regeringen nog enige reële achtergrond, maar ook toen al wist iedereen, dat het eerste gebruik van kernwapens zou leiden tot uitroeiing van ongeveer de hele mensheid. Amerika kon in 1945 twee kernbommen daadwerkelijk gebruiken, naar mijn oordeel de grootste oorlogsmisdaad in de geschiedenis van de mensheid, omdat ze er, toen nog wel, zeker van waren dat ze geen koekje van eigen deeg terug zouden krijgen.

Waarom doet Rosenthal nu zo zijn best ons duidelijk te maken dat we rustig kunnen gaan slapen, omdat hij alles wel in de gaten houdt? Hebben we nog geen vijanden genoeg aan Iran en Al-Qaida? Moet de aandacht weer eens afgeleid worden van andere belangrijke zaken, zoals de economische recessie? Moeten we toch maar wat minder bezuinigen op defensie? (En wat meer op de zorg,om maar een voorbeeld te noemen?) Pakistan, ook niet de meest stabiele natie ter wereld, beschikt ook over kernwapens, net als buurland en aartsvijand India. Is Uri daar wel voldoende bezorgd over?
x