maandag 1 december 2014

Urilift

Weet jij waar het woord in de titel van dit blog op slaat? Ik kende het ook nog niet tot ik in Het PAROOL  een artikel las onder de kop: Verzinkbare urinoirs blijven ondergronds na ongeluk Weteringschans. Een urilift is dus een verzinkbaar urinoir.

Een van de aardige aspecten van Amsterdam vind ik dat je er, zeker in het centrum, behoorlijk veel urinoirs aantreft. Als ik een keer nodig moet, weet ik er moeiteloos een te vinden. Hier zie je er een.

Dezde 'krul' - zo worden ze vanwege hun vorm genoemd - bevindt zich op het Kleine Gartmanplantsoen, op een steenworp afstand van Paradiso, de plek waar het ongeluk met die urilift zich voordeed. 


Het (ongeluk) zou gaan om een medewerker van het bedrijf dat de zogenoemde uriliften beheert. Het urinoir schoot onverwacht met een flinke vaart omhoog terwijl er nog een scooter op het dak geparkeerd stond.

De tweewieler werd gelanceerd en landde vervolgens bovenop de man, die met ernstige verwondingen aan de buik naar het ziekenhuis is overgebracht. Wat het ongeluk heeft veroorzaakt, is niet duidelijk.

"Het betere is soms de vijand van het goede." Iemand zal eens gedacht hebben: 'Zo'n krul is eigenlijk geen gezicht in het straatbeeld. Dat moet anders. Onder de grond met het urinoir.' Ja, mooi, maar hoe weet iemand in hoge nood dat er zoiets in de buurt is? Een scooterbezitter wist kennelijk ook van niets, want anders zou hij zijn scooter er niet bovenop geparkeerd hebben. En zoals ik hiervooral schreef: vlak in de buurt staat al zo'n ouderwetse, maar o zo handige krul.