maandag 2 juni 2014

Belangrijk

2 augustus a.s. is het weer zover. Dan vindt in Amsterdam weer de Gay Pride Canal Parade plaats. Daar zal weer veel over geschreven worden. Wie zullen er dit jaar meedoen? Het PAROOL had al iemand gevonden: Rabbijn Marianne van Praag (1956) van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag is de eerste rabbijn in de geschiedenis van Amsterdam Gay Pride die meevaart op de Canal Parade, dit jaar op zaterdag 2 augustus. Niet alleen maar een rabbijn, maar nog een vrouwelijke rabbijn ook: Vrouwelijke rabbijnen zijn er pas zes jaar in Nederland. Ik hoorde bij de eerste lichting. En net als mannelijke rabbijnen (of priesters, of dominees, of sjamanen) wil ze wel een gemeenplaats kwijt: In het jodendom is het een belangrijk punt om te zijn wie je wilt zijn.

Ik weet niet of het Marianne is opgevallen, maar veel protestanten en rooms-katholieken, zelfs humanisten en ongelovigen, vinden het ook nogal belangrijk om te (kunnen) zijn wie (en wat) ze willen zijn. Helaas vinden veel racisten ook dat ze moeten zijn wat ze willen zijn en niet alleen racisten, ook anderen die vinden dat hun particuliere opvattingen de enige juiste zijn en dat iedereen zich daaraan dient te houden. Zo zijn er mensen die homo's en lesbo's maar vreemde typen vinden, die zich als hetero's zouden moeten gedragen. Er schijnen zelfs joden te zijn, wat minder liberaal dan Marianne, die homoseksualiteit maar niks vinden en daarbij Jahweh aan hun zijde menen te hebben

Ik vrees dat er onder de deelnemers aan de Canal Parade mensen zijn die er discriminerende ideeën op na houden. Homo's en lesbo's zijn namelijk net mensen.
x