zaterdag 4 november 2017

VLAG

Hoe kan het eigenlijk dat we het zo veel jaren gedaan hebben zonder onze driekleur in de vergaderzaal van de Tweede Kamer? Daar komt, dankzij SGP en PVV nu een eind aan. In het AD las ik: De Tweede Kamer gaat voortaan de Nederlandse vlag hijsen in de vergaderzaal. De SGP diende een voorstel daartoe in, dat van nagenoeg de hele Tweede Kamer bijval kreeg. (Onderstreping toegevoegd.) Moet ik nu begrijpen dat voorafgaande aan en volgend op de opening, resp. sluiting van iedere vergadering de vlag wordt gehesen, resp. neergehaald? Ik vind dat eigenlijk nog wat weinig. Ik vind dat op zijn minst tijdens het hijsen van de vlag de aanwezige Kamerleden uit volle borst het Wilhelmus moeten zingen.

En waarom zouden we het bij de vlag laten? Ergens, bijvoorbeeld op de muur achter de voorzitter, zou een forse afbeelding van het Nederlandse wapen, met al die leeuwen, kunnen worden opgehangen.


Ik ben er nog niet helemaal uit of we onder dat wapen ook portretten van al onze staatshoofden sinds 1813 moeten hangen. Misschien moeten we volstaan met een portret van het regerend (als je dat zo noemen mag) staatshoofd, al of niet met partner en kinderen.

Je vindt het allemaal misschien wel (erg) nationalistisch en je gaat misschien twijfelen als je leest: Partijleider Geert Wilders laat weten 'ontzettend trots' te zijn 'dat onze nationale driekleur als teken van onze nationale identiteit nu in ons parlement zichtbaar wordt'. Wil je wel iets mooi vinden waar Wilders ook trots op is? Van der Staaij heeft daar geen problemen mee: De vrees om voor nationalistisch te worden uitgemaakt is volgens Van der Staaij typisch Nederlands. Ja, dan ben ik er toch wel uit. Als niet-nationalistisch "typisch Nederlands" is, zou ik niet beginnen aan dat gedoe met die vlag.