woensdag 9 november 2016

VERKIEZINGEN

Als je dit leest, is mogelijk al met enige zekerheid bekend wie Barack Obama zal opvolgen als president van de Verenigde Staten. Natuurlijk is de uitslag belangrijk, niet alleen voor de VS, ook voor ons, want wat er in Amerika gebeurt beïnvloedt ook op allerlei terreinen wat er elders in de wereld gebeurt.

Waar wat erg weinig aandacht aan wordt geschonken, is dat de Amerikanen niet alleen een nieuwe president kiezen, maar dat er ook verkiezingen worden gehouden voor alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 senaatszetels. De afgelopen acht jaar kon de Democraat Obama een groot deel van de ooit door hem beloofde "Change" niet realiseren, omdat een meerderheid van het Congres uit Republikeinen bestond. Zou Clinton president worden dan zou ze ook met een Republikeins Congres te maken kunnen krijgen. Trump heeft zoveel tegenstanders ook in de Republikeinse partij, dat hij sowieso nauwelijks op een meerderheid in het Congres kan rekenen.

Het is overigens wel wat triest te bedenken dat beide kandidaten veel stemmen krijgen van mensen die per se niet voor de andere kandidaat willen kiezen. Wie er ook president wordt, erg geliefd is zhij niet.

Over een paar maanden kiezen wij geen 'leider', alleen een parlement. Ik ben blij in een van de kleinste democratieën in deze wereld te wonen.

UPDATE (7:15 uur)
Op dit moment is de stand: Clinton 215 - Trump 244. Om verkozen te worden heeft een kandidaat 270 kiesmannen nodig. Clinton heeft nog 55 stemmen nodig. Precies het aantal kiesmannen van de staat Californië. Na 1988 gingen in deze staat altijd de meeste stemmen naar de Democratische kandidaat.

OEPS (7:38 uur)
Ik merk net dat de uitslag van Californië al bekend en dus meegeteld is.