zondag 16 april 2017

OPEN

Heb je wel eens geprobeerd voor half acht 's ochtends ergens te ontbijten? Die vraag stelt Marja Ruigrok, fractievoorzitter van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad, in Het PAROOL. Ik denk niet dat veel mensen die vraag bevestigend zullen beantwoorden. Maar Marja en andere Amsterdamse bestuurderen waren kennelijk van mening, dat het niet voor half acht kunnen ontbijten, althans buitenshuis, een ongewenste situatie was. Sterker nog: je zou ook voor half acht een stel nieuwe sneakers, of een luxe pannenset moeten kunnen aanschaffen. Daaruit volgde een wijs besluit: Vanaf komende zomer mogen winkeliers in de Kalverstraat, Leidsestraat, Nieuwendijk en Damrak als ze dat willen 24 uur openblijven, de verkoop van alcohol is uitgezonderd.

Weer zo'n halfbakken besluit! Voorlopig zullen de meeste Amsterdammers hun ontbijt en andere spullen gewoon tijdens de tot nu gebruikelijke winkelopeningstijden moeten aanschaffen.

Wie gaan er nu van die verruimde openingstijden in een beperkt aantal druk bezochte winkelstraten profiteren? Volgens VVD en D66 bieden de ruimere openingstijden behalve aan toeristen ook aan tweeverdieners de kans om ook buiten werktijden te winkelen.

Zelfs in de uithoek van Amsterdam waar ik woon kun je tot 10 uur 's avonds de meeste boodschappen doen. Tweeverdieners dus ook. Ik ben in diverse buitenlandse grote steden toerist geweest. Ik ben niet de maat der dingen, maar zeg ik nou iets geks, als ik zeg dat ik nooit de behoefte heb gevoeld 's nachts te gaan winkelen? Hebben buitenlandse toeristen in Amsterdam echt in groten getale de behoefte om 's nachts te winkelen? Zijn het er echt zoveel dat het de moeite (en de kosten!) loont daarvoor de winkels 24 per dag open te houden?

Een van de bedenkers van het plan is D66'er Jan Paternotte. Hij was gemeenteraadslid maar is nu voor D66 lid van de Tweede Kamer. Ik hoorde hem laatst zelfs de kroonprins van D66 noemen. We kunnen nog meer briljante ideeën uit Den Haag verwachten.