zaterdag 20 februari 2016

VERBIEDEN

We zijn in Nederland vind ik veel te lang tolerant geweest naar intolerantie jegens onszelf. We hebben onverdraagzaamheid richting onze waarden gedoogd. Dat is natuurlijk heel stom. Dat zegt Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, tegen de Volkskrant. Boven het artikel staat de kop Halbe Zijlstra: onze manier van leven loopt gevaar.

Wat is er precies aan de hand? 'We' willen of durven niet meer openlijk kritike te leveren  op de opvattingen van fundamentalistische moslims. "Als een cabaretier als Youp van 't Hek zelfcensuur toepast, toont dat aan dat we op een zeephelling terecht zijn gekomen. We moeten er actief aan werken om niet beneden uit te komen."


En het kan nog erger: Amsterdamse schoolbesturen, die open staan voor het omruilen van Tweede Pinksterdag voor het Suikerfeest, in plaats van ferm te wijzen op de joods-christelijke geschiedenis van ons land. Hoeveel mensen die in die joods-christelijke traditie zijn opgegroeid weten eigenlijk waar het Pinksterfeest voor staat? Dan moet je eerst nog eens goed uitleggen wie of wat de Heilige Geest is.

Het is prachtig dat Nederland zo'n tolerant land is (...). Maar te vaak ziet hij tolerantie verschuiven naar goedpraten en wegkijken. 'Zo verliezen we uiteindelijk onze eigen waarden.'

Als het aan Halbe ligt worden salafistische organisaties verboden. "Religie kan nooit een dekmantel zijn voor een politiek-ideologische aanval op onze rechtsstaat. In die salafistische kringen worden dingen geroepen en gezegd die echt ondermijnend zijn voor onze democratische rechtsstaat. (...)

"Maar nu het onder het kopje religie wordt gebracht, kunnen we er niets aan doen. Daar moeten we vanaf. Niet: o jee, het is geloof, laten we er niet al te moeilijk over doen.

Hoeveel salafisten zijn er eigenlijk in Nederland? Volgens een schatting van het CBS uit 2015 zouden er in Nederland 660.000 volwassen moslims zijn. 4,9% van de Nederlanders boven de 18 beschouwt zichzelf als moslim. Lang niet alle moslims zijn salafisten. Moeten wij nu bang zijn dat een (waarschijnlijk klein) deel van alle moslims (die sowieso al een kleine minderheid van onze bevolking zijn) onze jood-christelijke cultuur gaat ondermijnen? Is dat voldoende reden om tegen al onze joods-christelijke tradities in salafistische organisaties te verbieden? Laat die salafisten rustg zeggen en schrijven dat hun geloof het enige ware is. Dat mogen de oud-gereformeerden ook al sinds mensenheugenis. Die hebben ook achterlijke opvattingen over de plaats van de vrouw in de samenleving en van homo's moeten ze ook niets hebben.