woensdag 20 januari 2010

Populariseren

Ik luister heel weinig naar muziek via de radio en ben dus ook geen regelmatige of vaste luisteraar van Radio 4, de radiozender voor klassieke muziek. Wel heb ik altijd de indruk gehad dat Radio 4 een zender is voor de echte liefhebbers. Nu is er, las ik in de Volkskrant, Heibel in de doorgaans beschaafde wereld van de klassieke muziek uitgebroken.

Wat is het geval? Momenteel is er een kennelijk populair programma van 7 tot 9 uur 's ochtends: 'Viertakt', "Aangenaam wakker. De mooiste klassieke muziek, cultuurnieuws, concerttips en de cd van de week. Presentatie: Hans Haffmans." Binnenkort moet dat programma plaatsmaken voor 'Van Trigt tot Negen', dat zal worden gepresenteerd door Annette van Trigt, die we voorheen ook al diverse andere programma's hoorden en zagen presenteren. Ze is zonder meer iemand met ervaring in het omroepwezen. Annette moet wat lichtere muziek en nieuws gaan brengen. Zo moet het Radio 4-publiek verjongen en vergroten. Radio 4 moet, kortom, gepopulariseerd worden.

Laat me voorop stellen dat ik niets tegen jongeren heb. In mijn familie- en vriendenkring ken ik dertigers met wie ik het, ondanks - soms - verschil van opvattingen, uitstekend kan vinden. Ik verwacht maar zelden een voorkeursbehandeling op grond van mijn leeftijd. Ik zit maar zelden zo lang in tram of bus dat ik het niet zonder problemen staande kan uithouden. Ik hoef niet geamuseerd te worden op basis van mijn leeftijd. Als ik op tv naar iets diepgravends kijk, ga ik er niet vanuit dat alleen mijn generatie en iets jonger daar belangstelling voor heeft. Ik kijk ook wel eens naar 'populaire' programma's en ben dan vast niet het enige oudje. Maar als 'ze' nog een tijdje zo doorgaan, ga ik de pest krijgen aan 'jongeren' omdat het hun allemaal zo veel mogelijk naar de zin gemaakt moet worden. Als die jongeren tussen zeven en negen alleen de wat lichtere klassieke kost willen horen, dan luisteren ze wel naar 'Classic FM'. O, wacht even, dan gaat alle reclame (en de daarbij behorende inkomsten) ook naar Classic FM. Dan moet Radio 4 op een houtje bijten. Nou en? Schaf een aantal presentatoren af. Je hebt alleen maar iemand nodig die de cd opzet en vertelt wat er te horen valt. Het gaat toch om de muziek?
x