zaterdag 14 november 2009

Bibliotheek

In Trouw van gisteren stond een leuk artikeltje. De auteur beschrijft hoe zhij vanuit de trein vlak vóór Amsterdam Centraal (oostzijde) regelmatig in een gebouw kijkt waarin mensen onder witte lampen en aan witte tafels zitten te lezen. Zhij kent dat gebouw wel - het is de OBA, de Openbare Bibliotheek Amsterdam - maar was er nog nooit geweest in de twee jaar dat dit gebouw er nu staat, want: Eigenlijk ben ik geen bibliotheekmens. Boeken wil je bezitten, niet lenen. In die uitspraak kan ik me geheel vinden.

Intussen ben ik wel al een paar keer in de OBA geweest, niet om een boek te lenen, maar een dvd. Ook daarvan heeft de OBA een grote collectie en als AOW-er ben ik gratis lid en kan ik gratis lenen. Net als die auteur, die naar een tentoonstelling in het gebouw was geweest,  ben ik daar heel enthousiast over. Het is ruim opgezet, dus zelfs als er veel mensen zijn heb je niet het gevoel dat het druk is. Op alle etages staan tientallen pc's (in totaal zo'n 500) die vrij te gebruiken zijn, zowel om de catalogus te bekijken als om te internetten. Nog een aardig detail: in de centrale hal op de begane grond staat een piano, waarop bezoekers mogen spelen. Twee keer heb ik meegemaakt dat dat heel aardig klonk.

Op de bovenste verdieping is een aangenaam restaurant, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over Amsterdam. Hier kom ik op het enige minpuntje: het restaurant heeft ook een terras, in de buitenlucht dus, maar ook daar mag je niet roken. Maar goed, mocht je weer eens in Amsterdam zijn, breng dan een bezoek aan de OBA. Vanaf Amsterdam Centraal loop je er in hooguit tien minuten naartoe. Ben je slecht ter been, neem dan tegenover het Victoriahotel het Stop/Go busje dat je voor de deur afzet.
x