vrijdag 28 september 2018

NAAKT

Amerikanen houden niet, zeggen ze tenminste, van naakt. Althans niet van publiek naakt, zoals op TV. Maar, hoor ik je al zeggen, Game of Thrones dan? Daar is meer naakt in te zien dan in de gemiddelde Nederlandse serie of film. Klopt, maar dat was niet bij een van de publieke zenders, maar bij een betaalzender te zien.

Mark Zuckerberg is een Amerikaan, dus Facebook is Amerikaans en dus laten ze alles wat ZIJ vies en voos vinden, waaronder naakt, niet op hun keurige medium toe. Dat leidde ertoe dat beelden als deze niet op Facebook werden toegelaten.


Het eerste is de Venus van Willendorf. Het beeldje dateert uit het laat-paleolithicum en is 22.000 - 24.000 jaar oud. Het tweede is een schilderij de Kruisafneming van Rubens. Het mag dan Jezus zijn, maar een bijna blote, dode Jezus kwam er bij Mark Zuckerberg niet door.

Bij NU.nl las ik over een prachtige actie van Vlaamse musea. De musea hebben zondag een video uitgebracht waarin te zien is dat mensen met Facebook-account door bewakers uit het museum worden gehaald als ze naar schilderijen kijken met naakte mensen erop. Mensen zonder Facebook mogen wel blijven. (...) Volgens de VRT is de censuur een doorn in het oog van Toerisme Vlaanderen, dat met het project Vlaamse Meesters drie miljoen mensen naar Vlaanderen wil trekken in de komende twee jaar. Op deze manier is het moeilijk om via Facebook reclame te maken voor "de magnifieke penseelstreken" van Rubens, Pieter Bruegel of Jan van Eyck.

De video is naar Mark gestuurd. In het NOS-journaal werd gezegd dat Facebook bereid was zijn algoritmen aan te passen zodat cultureel naakt wel wordt toegelaten. Toch vrees ik dat er geen algoritme zal worden ontwikkeld die deze prent van Aat Veldhoen zal doorlaten.


Het is denk  ik zo'n 50 jaar geleden dat deze en andere tekeningen van Veldhoen in ons land nog voor enige opschudding zorgden.

Het blijft intussen toch wel vreemd dat dat in een land waar openbaar naakt taboe is, het particulier bezit en dragen van wapens met hand en tand verdedigd wordt.

Ik heb ooit eens, ook wel zo'n 50 jaar geleden, de volgende uitspraak gelezen (Het is vrees ik geen letterlijk citaat): Moord is verboden in Nederland, maar het beschrijven van moord (bijv. in detectives) is toegestaan. Seks is niet verboden, maar het beschrijven van seks wel.