zaterdag 1 april 2017

GELOOFWAARDIG

Ik heb de boeken over Harry Potter niet gelezen en ook de daarnaar gemaakte films niet gezien. In al die films, leerde ik uit de Volkskrant, wordt een vrouwelijke hoofdrol gespeeld door ene Emma Watson. Die was recentelijk in het nieuws omdat zij de Beauty speelt in de nieuwe Disneyfilm Beauty and the Beast. Maar niet alleen daarmee was zij in het nieuws. Het blad Vanity Fair wijdde een artikel aan haar rol in die film. Daarbij werden ook foto's van haar geplaatst. Op de meeste foto's is de actrice in weinig onthullende en hoogsluitende designkleding gestoken. Maar op één foto was zij ook te zien met half ontblote borsten en dat leverde de nodige discussie up.

Het ging om deze foto.


In het huidig tijdsgewricht kun je deze foto nauwelijks meer aanstootgevend noemen. Daar ging de discussie ook niet over.

Emma presenteert zich ook als feministe, is in dat kader zelfs Women Goodwill-ambassadeur voor de Verenigde Naties. Nu is dus de vraag, in sommige kringen negatief beantwoord: is zij na vertoning van haar deels ontblote borsten nog geloofwaardig als feministe? Hier en daar bestaat kennelijk de misvatting dat feministen niet mooi /aantrekkelijk zouden (mogen) zijnen zich niet zo zouden mogen voelen of presenteren. Zij zouden zich (dus!) ook niet sexy mogen kleden. Ik heb bijna dertig jaar heel gelukkig samengeleefd met een feministe, die helemaal zelf uitmaakte hoe zij zich kleedde. Gloria Steinem (83), bekend feministe en schrijfster in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zei daarover: "Feminists can wear anything they fucking want."