vrijdag 10 april 2020

FIRST

Ere wie ere toekomt: Trump heeft het toch maar weer geflikt. Ook voor coronabesmetting en aantal -doden geldt: inmiddels "America First".

Amerikanen zijn trots op hun land van onbegrensde mogelijkheden: the land of the brave and the  home of the free. Ja, velen zijn vrij van het betalen van zorgpremie, omdat ze die domweg niet hebben. Als je wel verzekerd was, was dat vaak gebonden aan het bedrijf waar je werkte. Werkeloos worden (inmiddels 17.000.000 Amerikanen) betekent dan automatisch niet meer verzekerd zijn voor de kosten van de gezondheidszorg, al ben je dan coronabesmet. Dan is het wel fijn dat je leeft ik the land of the brave. Dan kun je al die narigheid moedig tegemoet treden. Dan hoef je je niet te schamen in een kilometers lange file te staan voor het loket, waar je gratis brood kunt krijgen. Waar moeten die mensen hun andere levensmiddelen, zoals groente en fruit en vlees?

In het huidige begrotingsjaar kent de VS een begrotingstekort van 1.067 miljard dollar. De nationale schuld bedraagt momenteel 22 biljoen dollar. Trump zal Obama daar wel de schuld van geven. Tijdens diens regering is het begrotingstekort inderdaad enorm opgelopen. Maar dat gebeurde ook onder republikeins presidenten als Reagan en Bush.

We willen hier nog wel eens klagen over de politiek met al haar regeltjes. In the land of the free hebben ze wellicht minder regeltjes, maar zou je er nu willen wonen.