donderdag 13 mei 2010

Sidekick

Hugo Borst is sportjournalist bij het Algemeen Dagblad. Hij treedt ook op in Studio Voetbal (dat ik maar af en toe zie), heeft enkele tv-programma's gemaakt over vaders en zonen (die ik niet gezien heb, maar veel waardering ondervonden) en treedt af en toe op als 'sidekick' van Matthijs van Nieuwkerk in 'De Wereld Draait Door'.

Ik heb wat aan Hugo moeten wennen. Aanvankelijk vond ik hem een wat zurig, sacherijnig type, maar ik begin hem steeds meer te waarderen. Gisteravond was hij weer in DWDD.  Meteen in het begin al wist hij Matthijs te choqueren door op te merken, dat er na zijn oordeel overdreven gereageerd werd (bijvoorbeeld programmawijzigingen op de tv) op het neerstorten van het vliegtuig in Libië, waarbij ruim zestig Nederlandse doden vielen. Hugo vroeg zich, naar mijn oordeel terecht, af hoe we zouden reageren als er ruim zestig Engelse doden geweest waren. Ik voeg daar nog even aan toe dat er geen enkel programma werd gewijzigd (bij mijn weten) toen bij de recente aardbeving op Haïti een paar honderdduizend doden vielen.

Hugo kreeg nog meer gelegenheid zich te ergeren, deed dat ook en aarzelde niet dat luid en duidelijk te kennen te geven. De eerste gast was een hoogleraar in de vliegtuigkunde die kwam vertellen dat hij in feite geen zinnig woord over (de oorzaak van) het neerstorten van het vliegtuig kon zeggen. Hij kwam niet verder dan het aangeven van een aantal zaken die waarschijnlijk niet de oorzaak van het neerstorten waren. Waarom in godsnaam wordt die man voor de tv gehaald? Omdat het een 'lekker' onderwerp is. Rampspoed doet het altijd goed. Getver!
x

Fout

Het CDA is de partij van de normen en waarden. Leider Jan Peter wil daar nog wel eens op hameren. Nu weet ik ook wel dat 'het leven' soms wat sterker is dan 'de leer', dus je zult mij niet meteen met een beschuldigende vinger zien wijzen als een christelijk politicus iets doet wat over de door hem/haar zelf beleden schreef gaat.

Op wat staatssecretaris van Defensie Jack de Vries heeft uitgehaald is een bekend Frans aforisme - dat aan (o.a) Talleyrand wordt toegeschreven - van toepassing: "C'est pire qu'un crime, c'est une faute." ("Het is erger dan een misdaad, het is een fout." Soms wordt 'bêtise' - stommiteit - i.p.v 'faute' gebruikt.) Jack wordt (werd?) beschouwd als een zeer slim politicus. Hij was de spindoctor van het CDA en vooral van Jan Peter. Maar Jack is ook een gewoon mens en niets menselijks is hem vreemd: hij werd verliefd op een medewerkster. Dat is geen unieke situatie. De twee begonnen een relatie, ook niet bepaald uniek.

Het is ook niet uniek te noemen dat mevrouw De Vries niet van de relatie in kennis werd gesteld, terwijl anderen daarvan wel wisten. Daar ligt de ongelooflijke stommiteit van Jack. Wie een buitenechtelijke relatie geheim wil houden maakt zich chantabel. Dat kan misschien nog net als je plaatsvervangend chef paperclipsbeheer op het ministerie van Defensie bent, maar dat kan beslist niet als je op datzelfde ministerie staatssecretaris bent en vanuit die functie moet onderhandelen over bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig.

Jack hoeft niet af te treden omdat hij een erg menselijk misstapje heeft gemaakt. Jack moet aftreden omdat hij een grote politieke blunder heeft begaan.
x