woensdag 25 juni 2014

Resultaat

Je staat er niet direct bij stil, maar de Nederlandse deelname aan het WK-voetbal heeft, althans door mij, niet-voorziene gevolgen. In Trouw stond daarover een schrijnend artikel onder de kop Voor sommigen kan Oranje beter niet doorgaan. Het artikel begint met de beschrijving van een vrouw die in de keuken een kopje thee voor zichzelf maakt. Ze probeert daarbij zo weinig mogelijk geluid te maken, want stel je voor dat haar man, die in de woonkamer naar een voetbalwedstijd van Nederland zit te kijken, wordt afgeleid.

Nog drie minuten, hoort ze Snoeks zeggen, dan heeft Oranje gewonnen. Rustig blijven zitten kan ze niet. Ze staat op en doet zachtjes de koelkast open. Acht flesjes, telt ze. Er liggen nog acht van de twintig die ze er vanochtend in heeft gelegd.

Extra klappen
Blessuretijd, vangt ze op vanuit de woonkamer. Haar hart begint in haar keel te kloppen. Snel kijkt ze om zich heen. Is alles opgeruimd? Of liggen er dingen waaraan hij zich kan storen? De keuken is brandschoon. De woonkamer zal er wel anders uitzien.

Ze hoort het fluitsignaal. Daarna wordt het doodstil. Hij heeft de televisie uitgedrukt. Ze hoort het zoemen van haar bloed in haar oren, tot hij de stilte doorbreekt. Kom hier, buldert hij vanaf de bank.


De vader van de auteur van het artikel werkt bij het Steunpunt Huiselijk Geweld in Groningen en vertelde me  (de auteur) over de extra klappen die er vallen tijdens het WK: als Nederland verliest, stijgt het aantal meldingen van mishandeling bij de officiële instanties met bijna veertig procent. En zelfs als Oranje wint, wordt er een kwart meer huiselijk geweld gepleegd, vertelde hij.

Ik zal er maar eerlijk voor uitkomen: ik heb vrijwel de hele wedstrijd Nederland-Chili gezien, plus al het geouwehoer erna, dat 'nabeschouwing' genoemd wordt. Het was niet mijn vrije keus. Ik ging naar het restaurant van het hotel voor een maaltijd en anders dan voorgaande dagen hing daar een groot scherm waarop de wedstrijd te zien was. Incusief mezelf keken er nog geen tien mensen naar het scherm, dus er was weinig drukte. Ik vond de wedstrijd niet om aan te zien, maar ik heb inmiddels begrepen dat het om 'HET RESULTAAT' gaat. Dankzij het strategisch vernuft van Louis van Gaal heeft er dus minder huiselijk geweld plaatsgevonden dan het geval zou zijn geweest bij 'ouderwets' aanvallend voetbal. Dat is een mooi resultaat, toch?