dinsdag 28 mei 2013

Zitten

Ik hoorde het op Radio 1, waar verteld werd wat er in de diverse kranten te lezen zou zijn. In Amerika hebben ze weer eens wat ontdekt: zitten is nog gevaarlijker dan roken. Amerikanen zitten te veel. Binnenkort zal het waarschijnlijk verboden worden dat op publiek toegankelijke plekken (horeca, bioscopen, theaters, stadions) zitplaatsen worden aangeboden. En ga eens na hoeveel mensen hun werk zittend doen. En als ze dan thuis komen gaan ze voor de tv hangen of ze gaan Facebook bijhouden.

Ik zat me wel af te vragen wat er nu zo nieuw is aan deze ontdekking. Zitten is min of meer het tegengestelde van bewegen en we hadden toch al een tijdje door dat het goed is voor lijf en leden als we (meer) bewegen.x
x

Opwekken

Ik dacht dat we alle gekte wel gehad hadden, maar nee: het kan nog altijd erger. In Het PAROOL las ik: Evangelist Ronald Plat baarde opzien en kritiek met het idee om Ruben en Julian uit de dood op te wekken. Ik gun iedereen zijn (bij)geloof, maar zo lang je niet onomstotelijk hebt bewezen, dat je doden tot leven kunt wekken, moet je in concrete situaties niet al te gauw een claim leggen. Als Ronald al een keer succes gehad zou hebben, zou dat toch wereldnieuws geweest zijn, 'breaking news' zelfs.

Trouw schrijft: Op zijn Facebookpagina vertelt hij dat het verhaal van de broertjes alsnog goed kan eindigen als hij zou kunnen bidden bij hun stoffelijk overschot. Thuis bidden voor 'opwekking' zou niet hetzelfde effect hebben, omdat de Bijbel volgens hem handoplegging voorschrijft. De afgelopen maanden klopte hij naar eigen zeggen aan bij vier nabestaanden; telkens werd hij geweigerd. 'Ik kan me voorstellen dat mensen er moeite mee hebben. Het zit echt in de taboesfeer.' Dankzij mijn gereformeerde opvoeding weet ik aardig wat van de Bijbel, maar ik wist niet dat er 'voorschriften voor opwekking' in stonden. Ronald mag dan denken dat opwekking in de "taboesfeer" zit, volgens mij zijn de meeste mensen verstandig genoeg om niet in opwekking te geloven. 

Inmiddels zijn die twee jongens begraven, dus Ronald  kan zijn kunsten niet meer vertonen. Wat hij doet kun je niet eens het bieden van valse hoop noemen, want alleen enkel sporadische geloofsgenoten van Ronald geloven tegen beter weten in dat hij God zover kan krijgen mensen te laten herleven. Mensen die net een vreselijk verlies hebben geleden worden liever niet ook nog eens lastig gevallen door een lijder aan godsdienstwaanzin.
x