maandag 29 augustus 2011

Onafhankelijk

Ybo Buruma wordt binnenkort lid van de Hoge Raad der Nederlanden, ons hoogste rechtscollege. Buruma was lid van de PvdA. Hij heeft zijn lidmaatschap opgezegd om te voorkomen dat PVV-aanhangers hem 'te links' of 'te politiek' (en dus geen geen goede rechter) zouden vinden. Hij had al eens duidelijk laten blijken niet enthousiast te zijn over de ideeën van Geert Wilders. “Er zijn nu misschien wel anderhalf miljoen mensen die denken dat ik geen goed recht over ze spreek omdat ik bij de PvdA ben. Dat wil ik niet”, zegt hij vandaag in NRC Handelsblad. (Het citaat is van de NRC-website.)

De redenering van Buruma is me niet geheel duidelijk. Het opzeggen van zijn PvdA-lidmaatschap zal toch niet betekenen dat hij meteen het complete gedachtegoed van de PvdA overboord heeft gegooid. Je moet bovendien een wel heel domme PVV'er zijn, als je denkt dat Buruma nu ineens een stuk onafhankelijker - of misschien wel echt onafhankelijk - is geworden.

Ik kan me ook niet zo goed voorstellen dat er mensen zijn die veronderstellen dat je pas echt onafhankelijk bent als je er überhaupt geen politieke of maatschappelijke ideeën op na houdt. Kijk naar de VS. Daar wordt bij de benoeming van leden van de Supreme Court wel degelijk naar de politieke en maatschappelijke achtergrond van een kandidaat gekeken. De invloed van dat Hof is nog wat groter dan bij ons omdat het wetten mag toetsen aan de Grondwet. Probeer dat maar eens te doen zonder politieke ideeën te hebben.

Dat Buruma zijn lidmaatschap van de PvdA heeft opgezegd betekent in de praktijk helemaal niets. Hij werkt er echter wel aan mee dat Wilders tegen zijn achterban kan zeggen dat hij weer eens een overwinning heeft behaald in zijn voortdurende strijd tegen 'links'. Het aardige is dat niemand bezwaar kan maken tegen de benoeming van een PVV-aanhanger tot lid van de Hoge Raad, want daar kun je geen lid van worden.
x