zondag 8 januari 2017

NATUUR

De provincie (Flevoland) denkt van de Oostvaardersplassen een 'etalagegebied' te maken met hotels, lodges en recreatiewoningen voor de talloze toeristen die zullen afkomen op de herstelde vogelrijkdom en een enkele grote grazer. Op natuur zoals natuur in Nederland bedoeld is, zeg maar: vreedzaam, gezellig en zonder lijden.

Het is winter dus is het weer tijd om te zeuren over het zogenaamde natuurgebied de Oostvaardersplassen. Bert Wagendorp schrijft erover in de Volkskrant. Het ziet er slecht uit voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De duizenden edelherten, konikpaarden en heckrunderen tussen Almere en Lelystad zijn niet te benijden. Of er valt niks meer te grazen en ze komen massaal om van de honger, of ze worden in groten getale afgeknald door jagers op grote grazers.

Toen de Flevopolder was ingericht bleek in een uithoek een stukje te grond te liggen, waar nog niets mee gebeurd was en dat door (trek)vogels in gebruik was genomen. Onbedoeld had de mens een stukje natuur gecreëerd. Maar dat vonden de mensen niet genoeg. Die brachten er edelherten, heckrunderen en konikpaarden heen.

Ik heb op school geleerd: elk ingrijpen van de mens in de natuur is cultuur. De Oostvaardersplassen zijn dus geen natuurgebied' (meer), maar - net als vrijwel heel Nederland - een cultuurgebied. Cultuurgebieden moet je 'beheren'. Die moeten geen geld kosten, die moeten geld opleveren. Daar moeten toeristen geld gaan uitgeven aan hotels, lodges, recreatiewoningen, patatjes, biertjes en toeristenbelasting. Die toeristen komen niet naar dode grote grazers kijken. Die zien ze liever helemaal niet. Natuur moet mooi zijn, zoals in de film 'De Nieuwe Wildernis', niet dood.

Wagendorp denkt wel enigszins in mijn lijn: De Oostvaardersplassen zijn een omheind natuurparkje van 5.600 hectare, waarvan 2.000 hectare voor de grote grazers. Die kunnen geen kant op. Daar horen talloze toeristen bij die zullen afkomen op de herstelde vogelrijkdom en een enkele grote grazer. Op natuur zoals natuur in Nederland bedoeld is, zeg maar: vreedzaam, gezellig en zonder lijden.