zaterdag 12 november 2011

Overtuiging

Stelling: Bij belangrijke beslissingen ga ik liever op mijn intuïtie en gevoel af dan op mijn verstand. Die stelling wordt door Trouw, in het kader van de 'Maand van de Spiritualiteit, voorgelegd aan Elbert Dijkgraaf, bijzonder hoogleraar empirische economie aan de Erasmusuniversiteit en lid van de Tweede kamer voor de SGP. En wat is het antwoord van Elbert? Ja. Dingen die er echt toe doen beslis je op basis van een gevoel diep van binnen. De SGP is momenteel een belangrijke factor in het instandhouden van ons huidige kabinet. De beslissingen van Elbert zijn dus niet zonder belang.

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat leden  van de Tweede Kamer beslissen na goed nadenken over voors en tegens van maatregelen die er echt toe doen voor ruim zestien miljoen Nederlanders. Maar wat doet Elbert, die als wetenschapper beter zou moeten weten? Die gaat kijken wat zijn gevoel diep van binnen zegt. Ik weet niet wat zijn collega's daar van vinden, maar ik vind "Dat voel ik nu eenmaal zo" geen geweldig argument. Met zo'n man kan ik ook niet discussiëren.

De SGP stemde zowel tegen de invoering van de euro als tegen Griekenlands toetreding tot de eurozone. Die besluiten waren niet gebaseerd op keiharde feiten, maar op overtuiging, zegt Elbert. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. De afkeer van de volgelingen van Geert Wilders van islamitische allochtonen is niet gebaseerd op keiharde feiten, maar op overtuiging, een diep gevoel van binnen. Als ik eens voor de rechter zou staan omdat ik een medetreinreiziger een klap voor zijn kop had gegeven, kom ik niet weg met het argument: Ik voelde dat die man mij wilde beroven.

Elbert is opgehouden met pogingen te duiden wat God precies is. Daartoe zijn wij niet in staat. Er zullen altijd dingen zijn die we niet begrijpen. Ik vind dat juist geruststellend, het biedt me een stuk ontspanning. Het is niet zo gek dat we niet alles begrijpen, want God is altijd hoger. Ik vrees dat alle 'spirituelen' geen moeite (meer) doen te duiden wat datgene wat voor hen de basis voor hun 'zijn' is precies is.

Elbert Dijkgraaf is volgens de Spiritest  'zeer spiritueel'. Hij gelooft ook in wonderen: De Bijbel geeft er genoeg voorbeelden van. De sprookjes van 1001 nacht staan er ook vol mee, maar wat zegt dat? Het krijgen van een kind kunnen we biologisch verklaren, maar voor de ouders is het veel meer dan dat, een echt wonder. Ja, een iPad is een stukje verklaarbare moderne techniek, maar voor veel mensen blijft het een wonder boven wonder. En zo kan ik nog uren doorgaan.
x